Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΚΑΥΣΙΜΑ Γλυκός σόργος αντί… βενζίνης

Όταν πριν από λίγα χρόνια οι αγρότες άρχισαν να καλλιεργούν ηλίανθο και ελαιοκράμβη, κανείς ίσως δεν πίστευε ότι από τα φυτά αυτά θα παραγόταν το εναλλακτικό καύσιμο βιοντίζελ.
 Της Φανής Σοβιτσλή
Σήμερα, στην Ελλάδα ο αγροτικός κόσμος αναμένεται να υιοθετήσει μια νέα ενεργειακή καλλιέργεια, το γλυκό σόργο, το οποίο με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ακόμα ένα εναλλακτικό καύσιμο, σε συμβατικά βενζινοκίνητα οχήματα.
Πρόκειται για ένα γλυκό φυτό, που αποτελείται από καλάμι ύψους έως πέντε μέτρων, που παράγει βιοαιθανόλη, η οποία τα τελευταία χρόνια προωθείται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητάς του είναι ότι από ένα στρέμμα καλλιέργειας του γλυκού σόργου μπορούν να παραχθούν από 400 έως και 600 λίτρα βιοαιθανόλης, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες χρησιμοποιείται ως πρόσθετο υποκατάστατο της βενζίνης. Ήδη στη Θεσσαλονίκη καλλιεργείται πιλοτικά στη Χαλάστρα και στο ΤΕΙ της Σίνδου, ενώ εκτιμάται ότι εφόσον καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο από το αρμόδιο υπουργείο, το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
Στα οφέλη από την καλλιέργεια του γλυκού σόργου θα αναφερθούν εδικοί και εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια συνεδρίου, που διοργανώνει σήμερα η αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ «Ανατολική Α.Ε.». Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Ιάκωβο Σαρηγιάννη, γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί και στη χώρα μας το ευρωπαϊκό μοντέλο παραγωγής βιοαιαθανόλης από γλυκό σόργο και να γίνει γνωστό πώς μπορεί να παράγεται από τους αγρότες, αλλά και με ποιο τρόπο θα γίνουν οι επενδύσεις.

Ευνοϊκές συνθήκες στην Ελλάδα
Η καλλιέργεια του φυτού θεωρείται εύκολη, ειδικά στα ελληνικά εδάφη, γεγονός που μπορεί να παροτρύνει τον αγροτικό κόσμο να ασχοληθεί με αυτή. «Αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας η καλλιέργεια του γλυκού σόργου σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, είναι στο σημείο μηδέν» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σήμερα στο συνέδριο αναμένεται οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ να αναφερθούν στο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να καθοριστεί, για να γίνει γνωστό πώς θα γίνονται οι επενδύσεις και πώς θα απορροφάται η παραγωγή. Αναφερόμενος στη διαδικασία, σημείωσε ότι το φυτό καλλιεργείται στο χωράφι και από εκεί οδηγείται σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες παραγωγής, προκειμένου να παραχθεί η βιοαιθανόλη, η οποία χρησιμοποιείται ως πρόσθετο υποκατάστατο της βενζίνης.
Να σημειωθεί πάντως ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο γλυκός σόργος χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοαιθανόλης στην Ινδία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Βόρεια Αφρική, ενώ στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό δημητριακά όπως το καλαμπόκι. Το συνέδριο που θα διεξαχθεί στο ΤΕΕ/Τ.Κ.Μ. γίνεται στο πλαίσιο του διακρατικού έργου «Sweethanol», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ευφυής ενέργεια για την Ευρώπη».