Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Συγκρότηση ομάδων για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό

Από τη συγκρότηση δύο μόνιμων ομάδων (για τις εργασιακές σχέσεις και για το ασφαλιστικό), οι οποίες θα διαπραγματεύονται την εφαρμογή και την πορεία των όρων της δανειακής σύμβασης, ξεκίνησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τον σχεδιασμό της.
Με θέμα τη διαμόρφωση της εθνικής διαπραγματευτικής στρατηγικής πραγματοποιήθηκε χθες πολύωρη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού κ. Ιωάν. Βρούτση, του υφυπουργού κ. Νικ. Νικολόπουλου, της Γενικής Γραμματέως κ. Αν. Στρατινάκη και υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ το Σάββατο σε ευρεία σύσκεψη με τους γενικούς διευθυντές συνεκτιμήθηκαν όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Πάντως, οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις αφορούν τη συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων «για την υποστήριξη και τεκμηρίωση της διαπραγμάτευσης από πρόσωπα υψηλού επιστημονικού κύρους». Η σύσταση της επιτροπής κρίθηκε αναγκαία όταν διαπιστώθηκε η έλλειψη συγκροτημένης τεκμηρίωσης των οικονομικών στοιχείων με τα οποία γίνεται η παρακολούθηση των στόχων του Μνημονίου και η «διάσπαση» της διαπραγματευτικής διαδικασίας, από τη μία πλευρά με την τρόικα και την πολιτική ηγεσία και από την άλλη πλευρά με τους υπηρεσιακούς οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν την επαφή με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.
Ο κ. Βρούτσης δηλώνει ότι θα ηγείται των συναντήσεων οι οποίες θα υποστηρίζονται από τεκμηριωμένα στοιχεία και δεν θα υπάρχουν παράλληλες διαδικασίες.
Εσοδα
Επίσης, η νέα ηγεσία διαβεβαιώνει ότι οι επιτροπές δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και οι δαπάνες συμμετοχής των εμπειρογνωμόνων θα καλυφθούν από την τεχνική βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Αντιθέτως, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων θα ανακοινωθούν μέτρα τα οποία θα εξασφαλίσουν στο υπουργείο την εξοικονόμηση άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.
Για την αύξηση των εσόδων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αλλαγές στον τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής. Χθες οι κ. Βρούτσης και Νικολόπουλος συναντήθηκαν με τον διοικητή του ΙΚΑ και επικεντρώθηκαν στις βασικές στοχεύσεις του ΙΚΑ για την περίοδο 2012-2013, στις δαπάνες, την πορεία των εσόδων του φορέα, καθώς και στην προώθηση διαρθρωτικών υποστηρικτικών αλλαγών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως την ταχύτερη απονομή συντάξεων και τη βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης για τα θέματα που αφορούν το Εργασίας ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι θα τηρηθεί το πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών. Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματική σύγκλιση περιλαμβάνει τα εξής σημεία για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό:
- Επαναφορά της συλλογικής αυτονομίας και της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
- Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα.
- Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους.
- Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κ.λπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφόσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους).

Χριστινα Κοψινη

"Καθημερινή"