Στο κόκκινο για ενδεχόμενο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών βρίσκονται τα δάση της Χαλκιδικής, ενώ εξίσου μεγάλος κίνδυνος επικινδυνότητας υπάρχει για το Σέιχ Σου και τον Όλυμπο.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
Η πυροσβεστική υπηρεσία δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τα συμβάντα, με τη βοήθεια των εθελοντικών οργανώσεων και για τον καλύτερο συντονισμό των ομάδων δράσης, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει, ακόμη, σοβαρές ελλείψεις. Στη «μάχη» κατάσβεσης θα ριχτεί φέτος για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη πεζοπόρο τμήμα εθελοντών πυροσβεστών που θα εδρεύει στον Κεδρηνό Λόφο, όπου είναι σε ετοιμότητα και το μετακινούμενο (λεωφορείο) κέντρο συντονισμού.
«Τα δύο πόδια της Χαλκιδικής είναι στην Α’ ζώνη επικινδυνότητας, μαζί με τα ορεινά του Πολυγύρου, σύμφωνα με το χάρτη που μας δίδουν τα δασαρχεία. Έχει διάσπαρτες κατοικίες σε πευκόφυτες περιοχές και την καλοκαιρινή περίοδο αυξάνεται ο πληθυσμός», ανέφερε ο υποστράτηγος Δημήτρης Ζάχος, διοικητής πυροσβεστικής Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο κλιμάκιο του Κεδρηνού Λόφου (Κατσιμίδου, στην περιφερειακή). Ο ίδιος περιέγραψε ότι το 97% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα. Σε πολλές περιπτώσεις «εμπρηστές» γίνονται, χωρίς να το θέλουν, αγρότες και κτηνοτρόφοι, ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, που καίνε σιτοκαλαμιές δίπλα σε δασικές εκτάσεις.
«Ευθύνη μας είναι να συμμετέχουν όλοι οι φορείς που προβλέπονται στην πυροπροστασία και κυρίως οι εθελοντές. Θα συντονίζουμε όλες τις προσπάθειες», δήλωσε ο αντιστράτηγος Βασίλης Τουλίκας, γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, ο οποίος ανέφερε ότι η δύναμη και ο εξοπλισμός της πυροσβεστικής θα είναι ισοδύναμα με πέρυσι. Ο κ. Τουλίκας επισήμανε ότι η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών βοηθά να εκδηλώνονται πιο εύκολα πυρκαγιές ακόμη και σε περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου. «Τους πρώτους μήνες της άνοιξης είχαμε 3.000 πυρκαγιές, ενώ πέρυσι το Νοέμβριο εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, όσες και τον Αύγουστο, σε υψηλά υψόμετρα», ανέφερε ο κ. Τουλίκας, τονίζοντας ότι «δεν περιμένουμε την 1η Μαΐου, που αρχίζει η αντιπυρική περίοδος, για να ετοιμαστούμε. Είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση».
Πεζοπόρο τμήμα εθελοντών
Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά φέτος, θα συσταθεί πεζοπόρο τμήμα που θα αποτελείται από 22 εθελοντές πυροσβέστες και θα εδρεύει στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής πάνω από την περιφερειακή, εκτελώντας υπηρεσία από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ. «Το τμήμα με ειδικό εξοπλισμό θα επεμβαίνει οπουδήποτε χρειαστεί στο νομό», σύμφωνα με τον αρχιπυραγό Αντώνιο Αβραμίδη, διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλονίκης. «Θα έχουμε και τη βοήθεια από 25 εθελοντικές ομάδες που θα καλύπτουν και τα πυροφυλάκια, με βάρδιες από τις 12 έως τις 6», πρόσθεσε ο ίδιος. Η δύναμη της πυροσβεστικής δεν διαφοροποιείται σε σχέση με πέρυσι (εφόσον προσληφθούν οι εποχικοί). Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 6 σταθμοί της πυροσβεστικής, στο κέντρο (με ευθύνη και στο κλιμάκιο Κεδρηνού Λόφου), στη Μοναστηρίου (με επίβλεψη στα κλιμάκια Λαγκαδά και Σταυρού), στη Μαρτίου, στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο και στη ΒΙΠΕΘ στη Σίνδο. Η υπηρεσία διαθέτει 113 πυροσβεστικά οχήματα, 52 υδροφόρες και περί τους 500 πυροσβέστες. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπηρετείται από 1.150 μόνιμους και 470 πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες. Σημαντικός θεωρείται ο ρόλος της ΕΜΑΚ στην καταστολή των πυρκαγιών, η οποία έχει έδρα στη Μίκρα και επιχειρεί με 130 πενταετείς και 50 εποχικούς πυροσβέστες και 64 πυροσβέστες ειδικών δυνάμεων. Στις δυνάμεις περιλαμβάνονται και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ.
Κινητό κέντρο συντονισμού
Στον Κεδρηνό Λόφο εδρεύει και η μετακινούμενη μονάδα συντονισμού, μία από τις τέσσερις που συνολικά διαθέτει η πυροσβεστική. Η μονάδα είναι εντός λεωφορείου που πηγαίνει στον τόπο των μεγάλων συμβάντων και γίνεται από εκεί ο συντονισμός των υπηρεσιών κατάσβεσης. «Έχει κάμερες και μεταδίδει δορυφορική εικόνα, έχει δορυφορικά τηλέφωνα, μετρητές μετεωρολογικών δεδομένων, όπως όγκος και ταχύτητα αέρα, αναμεταδότες ασυρμάτων και επανδρώνεται από 6 άτομα», αναφέρει ο υπεύθυνος του κέντρου, πυρονόμος Κώστας Πράππας.
Οι ελλείψεις και τα μέτρα
Ενώ οι διοικητές της πυροσβεστικής υπηρεσίας δηλώνουν έτοιμοι, ακόμη δεν έγινε η πρόσληψη των 1.903 συμβασιούχων πυροσβεστών. Η μείωση των κονδυλίων στο πυροσβεστικό σώμα είναι της τάξης του 15%, ενώ και η ενίσχυση των δήμων για τις προληπτικές ενέργειες, όπως είναι οι καθαρισμοί δασών, το άνοιγμα των δασικών δρόμων, είναι μειωμένη στα 19 εκατ. από τα 23 εκατ. που δόθηκαν πέρυσι και ακόμη τα χρήματα δεν έχουν δοθεί. Από τα 1.680 υδροφόρα οχήματα, το 20% έχουν εμφανίσει βλάβη και είναι ακινητοποιημένα ή στο συνεργείο προς επισκευή. Ακόμη, το 10% όσων λειτουργούν είναι παλαιά οχήματα, είκοσι και πλέον ετών.