Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Σκηνές Χόλιγουντ με συμπλοκές αστυνομικών και ληστών σε Σέρρες και Καβάλα

Σκηνές από αστυνομικές ταινίες με ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ κακοποιών και αστυνομικών, εισβολή σε δύο υποκαταστήματα Τραπεζών με λεία 250.000 ευρώ και σχεδιασμός δράσης με στρατιωτική λεπτομέρεια, μέχρι και ρίψη καπνογόνων, εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί σε δύο περιοχές των Σερρών και της Καβάλας.
 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Η αστυνομία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των ληστών με τα Καλάσνικοφ, οι οποίοι πυροβολούσαν χθες κατά αστυνομικών ακόμη και μέσα σε πλατείες μικρών χωριών, όπως είναι το Ροδολίβος Σερρών και η Κεραμωτή Καβάλας. Τα ένοπλα επεισόδια, στα οποία όλα δείχνουν ότι πρωταγωνίστησαν οι ίδιοι ληστές, είναι ενδεικτικά των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που έχει πάρει η εγκληματικότητα, στις πιο άγριες μορφές της.
Όλα ξεκίνησαν στις 8 παρά πέντε το πρωί. Ένα μαύρο τζιπ σταθμεύει έξω από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Ροδολίβος Σερρών. Δύο ένοπλοι, φορώντας κουκούλες foul face, ρούχα παραλλαγής, αρβύλες και γάντια στα χέρια, κρατώντας μία βαριοπούλα κατευθύνονται στο υποκατάστημα, την ώρα που έξω από αυτό βρίσκονται τέσσερις ηλικιωμένοι. Ο ένας ληστής παραμένει στη θέση του οδηγού και τέταρτος συνεργός τους, με παρόμοια περιβολή, περπατά στο δρόμο με κατεύθυνση το αστυνομικό τμήμα Ροδολίβους, που βρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων από την τράπεζα. Οι δύο ληστές στις 8 το πρωί σπάζουν το τζάμι με τη βαριοπούλα, όμως διαπιστώνουν πως το κατάστημα δεν έχει ανοίξει, επειδή οι υπάλληλοι… καθυστέρησαν στη δουλειά τους, με συνέπεια να φύγουν άπραγοι.
Ταυτόχρονα, αστυνομικός του τμήματος, ακούγοντας το συναγερμό, κρατώντας το υπηρεσιακό αυτόματο όπλο κατευθύνθηκε προς την τράπεζα, όμως πριν προλάβει να κατέβει τα σκαλιά του πρώτου ορόφου του τμήματος, δέχτηκε καταιγισμό πυρών. Ο τέταρτος ληστής «γάζωσε» με το Καλάσνικοφ τα δύο περιπολικά που ήταν σταθμευμένα στο ισόγειο του αστυνομικού τμήματος και ένα Ι.Χ., προκειμένου να τα ακινητοποιήσει, για να μην καταδιωχθεί ο ίδιος και οι συνεργοί του. Στα πυρά απάντησε ο αστυνομικός και παρότι, όπως είπε, σφαίρες έπληξαν τον δράστη, όμως εκείνος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.
Οι δύο ληστές από το υποκατάστημα πυροβόλησαν δύο φορές στον αέρα και επιβιβάστηκαν στο τζιπ, ενώ ο τέταρτος, φεύγοντας από το αστυνομικό τμήμα, πέταξε δύο καπνογόνα και διέφυγε πεζός, χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να τον παρέλαβε πέμπτος συνεργός τους με μοτοσικλέτα. « Όλα έγιναν μέσα σε ένα λεπτό», περιέγραψαν οι ηλικιωμένοι που έγιναν μάρτυρες του ένοπλου επεισοδίου, ακούγοντας τις σφαίρες να περνούν δίπλα τους. Πανικοβλημένοι ήταν και όσοι εκείνη την ώρα περπατούσαν στους κεντρικούς δρόμους του Ροδολίβους, οι οποίοι έσπευσαν να κρυφτούν. Αστυνομικοί των εγκληματολογικών εργαστηρίων συνέλεξαν 27 κάλυκες από το Καλάσνικοφ, ενώ ο αστυνομικός πυροβόλησε 14 φορές εναντίον του ληστή.

Η ΕΛ.ΑΣ. τους έψαχνε και αυτοί λήστευαν
Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη στις Σέρρες επιχείρηση εντοπισμού του μαύρου τζιπ, δύο ληστές με την ίδια περιβολή και οπλισμό εισέβαλαν στις 9.14 το πρωί στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Κεραμωτή Καβάλας. Κρατώντας όπλα Καλάσνικοφ και πυροβολώντας μέσα στο υποκατάστημα για εκφοβισμό, ανάγκασαν τη διευθύντρια και μία υπάλληλο να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο, περιμένοντας ακόμη και το χρόνο καθυστέρησης των οκτώ λεπτών.
Μάρτυρες στη σκηνή ήταν ένας πελάτης με το παιδί του, το οποίο όμως τρομοκρατήθηκε και ξέσπασε σε κλάματα. Οι ληστές τούς απομάκρυναν από το υποκατάστημα και στη συνέχεια άρπαξαν όσα χρήματα βρήκαν στο χρηματοκιβώτιο, στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης και στα συρτάρια του ταμείου, συνολικά 250.000 ευρώ, όπως ενημέρωσε η τράπεζα την ασφάλεια.
Οι δύο ληστές διέφυγαν με το ίδιο τζιπ που έγινε η απόπειρα ληστείας στο Ροδολίβος ανενόχλητοι, γνωρίζοντας ότι στην Κεραμωτή δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα. Άλλωστε έμειναν μέσα στο υποκατάστημα 18 λεπτά, γνωρίζοντας ότι έχουν χρόνο μέχρι την κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, στην πορεία τους και συγκεκριμένα στο δρόμο αεροδρομίου Χρυσούπολης - Κεραμωτής συναντήθηκαν με περιπολικό, οι αστυνομικοί του οποίου έκαναν αμέσως αναστροφή, για να τους καταδιώξουν. Οι κακοποιοί, αντί να επιχειρήσουν να διαφύγουν, ακινητοποίησαν το τζιπ και πήραν θέσεις μάχης, πυροβολώντας εναντίον του περιπολικού, ενώ τα πυρά ανταπέδωσαν οι αστυνομικοί του τμήματος Χρυσούπολης. Από το σημείο, αστυνομικοί των εγκληματολογικών εργαστηρίων συνέλεξαν 14 κάλυκες όπλου Καλάσνικοφ, ενώ από τις πινακίδες του αυτοκινήτου προέκυψε πως έχει κλαπεί από την Ασπροβάλτα.

«Πρόκειται για επαγγελματίες»
Το δεύτερο ένοπλο επεισόδιο έδειξε πως οι κακοποιοί μόνον τυχαίοι δεν είναι και ήδη γίνεται σύγκριση στοιχείων με άλλες ληστείες που διαπράχθηκαν στο παρελθόν σε όλη την Ελλάδα. Οι διωκτικές αρχές έχουν σημάνει γενικό συναγερμό σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα για τον εντοπισμό τους. Από τις μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί, οι δράστες μιλούσαν καθαρά ελληνικά και έδειχναν αποφασισμένοι για όλα, αν και οι πυροβολισμοί φαίνεται ότι στρέφονταν κυρίως στα περιπολικά, προκειμένου να ακινητοποιηθούν και να διασφαλίσουν τη διαφυγή τους, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας.
«Πρόκειται για επαγγελματίες», διαπίστωσε αστυνομικός της ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι οι δράστες λειτούργησαν με ένα καλοστημένο σχέδιο. «Μπορεί στο σχέδιό τους να μην είχαν περιλάβει την Τράπεζα της Κεραμωτής, αλλά να εφάρμοσαν εναλλακτικό σενάριο όταν έφυγαν άπραγοι από το Ροδολίβος. Πάντως, φαίνεται πως είχαν μελετημένη και εκείνη την περιοχή και ότι ήταν στόχος», συμπλήρωσε.