Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η επιστροφή του Μπερλουσκόνι

Είναι ήδη 76 ετών, η εμφάνισή του όμως κάθε άλλο παρά στη συγκεκριμένη ηλικιακή γειτονιά παραπέμπει. Ίσως γι’ αυτό ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος διατηρεί άλλωστε ακέραια και αναλλοίωτη τη δυνατότητα να επηρεάζει καθοριστικά την πολιτική ζωή στην Ιταλία, ακόμη και με… μισή δηλωσή του, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στην κεντρική πολιτική, χαρακτηρίζοντας «μεταβατικό» τον Μάριο Μόντι.

Και, την ίδια στιγμή, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ιταλική κοινωνία ότι εφόσον οι συμπατριώτες του αποφάσιζαν αναλόγως, θα επιθυμούσε να ξαναγίνει ο ηγέτης τους. Ο ηγέτης των μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσει την ιταλική οικονομία σε έξοδο από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει, και θα αποκαταστήσει το ηγετικό κύρος της χώρας του σε μια ευρωζώνη που μοιάζει να έχει χάσει τον προσανατολισμό της.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θεωρείται ο μόνος που μπορεί να επανενώσει τις διασπασμένες δυνάμεις της ιταλικής Κεντροδεξιάς, αλλά και να επενδύσει στο αδιαμφισβήτητο ηγετικό ταπεραμέντο του, προκειμένου να φράξει το δρόμο της Κεντροαριστεράς προς την εξουσία. Μιας Κεντροαριστεράς η οποία μοιάζει να θέλει αλλά… να μην μπορεί.