Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Λεφτά… υπάρχουν (;) για ανάπτυξη

Στην τετραμερή, άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης… μας είπαν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, επιτέλους ξεκλειδώνει. Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μάριο Μόντι και ο Μαριάνο Ραχόι συζήτησαν και συμφώνησαν τις επιμέρους πτυχές της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Που απειλεί με διάχυση και στις υπόλοιπες οικονομίες του κόσμου, με αποτέλεσμα να προκαλεί κλυδωνισμούς συνολικά στον πλανήτη, αλλά και την έντονη ανησυχία του Λευκού Οίκου, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα ανησυχεί ότι η κρίση της ευρωζώνης ρίχνει βαριά σκιά στις προοπτικές μιας άνετης επανεκλογής του, στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Η απόφαση που πήραν οι “τέσσερις” στη Ρώμη, ήταν να διοχετευτούν άμεσα κονδύλια ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν δράσεις και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανεργία άλλωστε θεωρείται και είναι το πλέον βασικό πρόβλημα που απειλεί αυτή τη στιγμή την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης. Πλήττοντας κυρίως τους νέους ανθρώπους, που αποτελούν και το μέλλον των ενεργών κοινωνιών κάθε χώρας.
Το ποσό των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχεί περίπου στο 1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Δεν αποτελεί φυσικά τη λύση στο πρόβλημα, είναι ωστόσο μια αρχή. Κυρίως στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Γερμανία αποφάσισε να γυρίσει σελίδα στη δημόσια ρητορική της, και να συμφωνήσει σε πραγματική χαλάρωση των όρων δυσβάσταχτης λιτότητας που έχει επιβάλλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Με πιο χαρακτηριστικό “θύμα”, την Ελλάδα.