Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Κι όμως, ο Τσε ζει ανάμεσά μας…

Φυσικά και στην Κουμουνδούρου έχουν σήμερα φορέσει τα καλά τους… Μην τρομάζετε, δεν δείχνουν οι “κρυφές” δημοσκοπήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία. Απλώς, σήμερα είναι η επέτειος των γενεθλίων του Ερνέστο Γκεβάρα, στις 14 Ιουνίου του 1928. Εκείνου που η Ιστορία και η… επανάσταση ονόμασαν Τσε, χωρίς φυσικά να ξέρουν ότι πολλές δεκαετίες αργότερα, ένας Έλληνας πολιτικός αρχηγός, σε “παραλήρημα μεγαλείου”, όπως εύστοχα περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, θα διεκδικούσε να αυτοχαρακτηριστεί… κλώνος ή μετενσάρκωσή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ άφησε να εννοηθεί ότι, κοιτάζοντας τον καθρέφτη του προσωπικού και πολιτικού αυτοπροσδιορισμού του, αντικρίζει έναν επίγονο του Τσε Γκεβάρα, ομιλεί από χθες το βράδυ περί του… φετίχ του ευρώ.
Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα νόμισμα, αλλά για το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην επιβίωση και την πλήρη κατάρρευση. Σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο.
Φυσικά, η θεωρία περί… μετενσάρκωσης του Τσε, ανακαλεί στη μνήμη τις αντίστοιχες θεωρίες συνωμοσίας που επί δεκαετίες απασχόλησαν κυρίως την αμερικανική κοινή γνώμη. Θεωρίες που έλεγαν ότι ο Έλβις, όπως και οι… εξωγήινοι ζουν ανάμεσά μας. Εμείς… βολευόμαστε με τον “Τσε”.