Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Οι τσακωμοί… αργότερα

Σε λίγες ώρες καθένας από μας θα πάρει μια απόφαση που θα κρίνει το μέλλον αυτού του τόπου. Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Από το προσωπικό συμφέρον στο συλλογικό το οποίο δεν είναι πάντα σωστό όπως πολλές φορές έχει αποδείξει η ιστορία.

Αυτή τη φορά όμως η ιστορία έχει απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα στερεότυπα που κατευθύνουν τις αποφάσεις μας. Αυτή τη φορά η ιστορία δεν θα δώσει δεύτερη ευκαιρίαν στο λάθος. Και θα είναι λάθος να ψηφίσουμε με γνώμονα το θυμό και την αγανάκτηση για τα αίτια που μας έφθασαν σ’ αυτή την κατάσταση. Θα ήταν τραγική ανυθυνότητα να πάμε να διορθώσουμε το λάθος διαπράττοντας με τη ψήφο μας ένα μεγαλύτερο. Κι αυτό θα συμβεί εφόσον αγνοήσουμε την πραγματικότητα και επιλέξουμε τη φαντασίωση του ονείρου. Το ξύπνημα θα είναι μια οδυνηρή εμπειρία.
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο πολιτικός χρόνος τρέχει με ταχύτητα που έχει ξεπεράσει ακόμα και το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη τώρα, και συνεπώς για να καταλάβουμε τη θέση στην οποία θα βρεθεί η χώρα θα πρέπει να αποφασίσουμε για τη Δευτέρα.
Εν προκειμένω η όποια απόφασή μας δεν θα πρέπει να έχει σημείο αναφοράς τη Κυριακή. Πρέπει να βλέπει τη Δευτέρα και μόνο αυτή. Μια απόφαση που θα υπερβαίνει τη κομματική ψήφο, που θα συνθέτει αντί να διαιρεί, που θα ενώνει αντί να διχάζει, είναι μια απόφαση που θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα με το πεπρωμένο της και θα την οδηγήσει σε ρήξη με αντιλήψεις και νοοτροπίες που θέλουν να την κρατήσουν αιχμάλωτη του παρελθόντος.
Έχουμε σαν πολίτες μια μοναδική ευκαιρία να διαπραγματευθούμε τη μοίρα μας πριν επαναδιαπραγματευθούμε το Μνημόνιο. Αν σκεφθούμε εθνικά θα δώσουμε και την ευκαιρία στα πολιτικά κόμματα να εγκαταλείψουν τα κομματικά χαρακώματα και να ενωθούν με τη κοινωνία.
Η ψήφος μας αυτή τη φορά είναι ανάγκη να διαμορφώσει ένα εθνικό- πατριωτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα υποχρεωθούν να συνεργασθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι: Παραμερίστε τις διαφορές σας, μεταθέστε τους τσακωμούς για αργότερα, και σχηματίστε κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.