Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΜΕΤΡΟ Επιστρέφουν στα εργοτάξια οι εργαζόμενοι

Στην εργασία τους αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο του μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ η ανάδοχος κατασκευάστρια κοινοπραξία εξασφάλισε χρήματα για να συνεχιστούν οι εργασίες, που είχαν παγώσει εδώ κι ένα δίμηνο.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Εγγυητής της μισθοδοσίας των εργαζομένων μπαίνει η Αττικό Μετρό Α.Ε., η οποία έθεσε προ των ευθυνών της την κατασκευαστική εταιρεία και την προειδοποίησε ότι θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες σε βάρος της, σε περίπτωση που επαναληφθεί το φαινόμενο της διακοπής των εργασιών. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, η βασική γραμμή του μετρό θα παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2016.
Οι παραπάνω εξελίξεις για το έργο του μετρό έγιναν γνωστές χθες στη διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων στα γραφεία της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη, που έγινε υπό την προεδρία του υπηρεσιακού υπουργού Υποδομών Σίμου Σιμόπουλου και τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της πόλης, της κοινοπραξίας και εργαζομένων. Στις συσκέψεις αναζητήθηκαν λύσεις για την επανέναρξη των εργασιών και την ικανοποίηση των εργαζομένων. «Πληροφορήθηκα από τον Τύπο ότι υπάρχουν προβλήματα στο μεγαλύτερο έργο υποδομής που γίνεται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και θεώρησα υποχρέωσή μου να καλέσω συσκέψεις εργασίας και με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «περιθώρια να μη γίνει το έργο δεν υπάρχουν. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει σύνεση και θα υπερβάλουμε όλοι τον εαυτό μας, για να τελειώσει το έργο εντός χρονοδιαγραμμάτων».

Πληρωμή μισθοδοσίας
Η Αττικό Μετρό κατέβαλε χθες σε 132 από τους περίπου 200 εργαζομένους στον κατασκευαστικό κλάδο έναν από τους τρεις (Μαρτίου) μισθούς που τους χρωστούσε η κοινοπραξία και δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν και οι υπόλοιποι δύο μισθοί. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που είναι σε απεργία από την προηγούμενη Δευτέρα και σε επίσχεση από χθες, δέχθηκαν θετικά την παρέμβαση και το πρωί θα βρίσκονται στα εργοτάξια, για να αποφασίσουν, το πιθανότερο, τη λήξη της επίσχεσης. «Δεν μπορούμε να μη δούμε θετικά την κίνηση της Αττικό Μετρό. Τα μέλη του δ.σ. θα εισηγηθούν την επιστροφή στην εργασία. Ωστόσο, η απόφαση θα ληφθεί από τη συνέλευση αύριο (σήμερα) το πρωί. Πάντως, εάν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις, θα μας βρούνε απέναντι», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Γιώργος Κόκκινος.
«Δημιουργήθηκε αναστάτωση στην πόλη, εσφαλμένα, ότι το έργο του μετρό φθίνει. Η Αττικό Μετρό δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στην ανάδοχο κοινοπραξία, αλλά έχοντας ηθική και κοινωνική υποχρέωση φρόντισε να πληρωθούν κάποιες προηγούμενες οφειλές που είχε ο ανάδοχος», ανέφερε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας. «Το έργο παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και η εταιρεία έκανε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Το κύριο θέμα του έργου είναι η οικονομική δυσπραγία της αναδόχου κοινοπραξίας λόγω του υπαρκτού τραπεζικού προβλήματος που έκλεισε τις στρόφιγγες χρηματοδότησης. Είχαμε τη διαβεβαίωση της κοινοπραξίας ότι με ενέργειές της βρέθηκαν χρήματα για να επαναδραστηριοποιήσει το έργο. Από την άλλη, η Αττικό Μετρό θα βοηθήσει, όπως βοήθησε και στο παρελθόν με όλες τις νόμιμες συμβατικές διαδικασίες, ώστε να στηρίξει το έργο να τελειώσει και το συντομότερο δυνατό να παραδοθεί στον πολίτη. Το έργο είχε και έχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέχρι το πέρας του», τόνισε ο κ. Τσίτουρας.

Τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία
Στο «φιλόδοξο», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης να αποκτήσει η πόλη τραμ και θαλάσσια αστική συγκοινωνία, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, μετά τη σύσκεψη. «Ο δήμος θα ξεκινήσει τη διαδικασία για τη λειτουργία παράκτιας συγκοινωνίας και τραμ, έτσι ώστε στα επόμενα τέσσερα χρόνια να μπορέσουμε να έχουμε τέσσερα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή μετρό, αστικά λεωφορεία, τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, που πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε», είπε ο δήμαρχος. Όσον αφορά την πορεία του έργου του μετρό, ο ίδιος εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες χωρίς προβλήματα.
«Η κατάσταση με το μετρό Θεσσαλονίκης έχει φτάσει στο μη περαιτέρω», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο ίδιος πρότεινε να συνέρχεται μια φορά το μήνα ένα συντονιστικό όργανο με τους εμπλεκόμενους φορείς, για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που γεννιούνται. Σημειώνεται ότι η σύγκληση του οργάνου προβλέπεται σε μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι φορείς της πόλης, σε προγενέστερο χρόνο, το οποίο είχε αρνηθεί η αντιπεριφέρεια. «Εμείς, εφόσον τα χρήματα που έχουν προβλεφτεί στη σύμβαση κατασκευής είναι εξασφαλισμένα, δεν θα δεχτούμε από δω και στο εξής καμία περαιτέρω καθυστέρηση και θα πιέσουμε ακόμα περισσότερο την αυριανή κυβέρνηση, για να προχωρήσει ταχύτερα η κατασκευή του έργου», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.