Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Με κυβέρνηση “Εθνικής Ελλάδας” για να σωθεί ο τόπος

Το κομματικό σύστημα που γνωρίζαμε δεν υπάρχει μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Ειναι προφανές ότι οι ψηφοφόροι έκλεισαν τους λογαριασμούς τους με το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, όχι όμως ως σύστημα. Με σαφήνεια επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά το εκλογικό σώμα, δεν βρήκε ελκυστική την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Για την ακρίβεια δεν έδωσε καμία σημασία, όπως αποδεικνύουν και τα ποσοστά, στο περιεχόμενό της. Στην προκειμένη περίπτωση οι πολίτες καταδίκασαν τις επιλογές και τη στρατηγική της.
Ωστόσο λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα και προ του αδιεξόδου στο οποίο οδηγείται η χώρα, οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν την παραμονή στην Ευρώπη και στο ευρώ, να συμφωνήσουν στην ουσία της εντολής που έδωσε με τη ψήφο του ο ελληνικός λαός. Και αυτή η εντολή είναι αφενός η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και αφετέρου η επαναδιαπραγμάτευση των δυσβάστακτων όρων του μνημονίου.
Αναγνωρίζουμε ότι ο δρόμος της εθνικής συνεννόησης δεν είναι εύκολος. Όταν μάλιστα πριν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, διεπράχθησαν εγκληματικά λάθη από τα εκλογικά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες. Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε από εδώ και στο εξής ώστε να αποφευχθεί ο διχασμός και η ακυβερνησία.
Υπό αυτή την έννοια οι πολιτικοί ηγέτες, όχι μόνο των δύο μεγάλων ηττημένων αλλά όλων εκείνων που θέλουν την παραμονή μας στην Ευρώπη, χρειάζεται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να βάλουν στην άκρη όσες σκληρές κουβέντες αντήλλαξαν την προεκλογική περίοδο. Διότι δεν υπάρχει άλλη λύση, πλην αυτής του σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, που θα μας προφυλάξει από τα χειρότερα.
Η κατάσταση πέρα από δύσκολη είναι και επικίνδυνη. Υπάρχει όμως και μια χαραμάδα ελπίδας, εφόσον γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Αν οι ευρωπαίοι διαπιστώσουν ότι οι φιλευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις συνενωθούν για τη σωτηρία της χώρας, τότε είναι πιθανό το ενδεχόμενο αφού κατανοήσουν σε βάθος το εκλογικό αποτέλεσμα, να αναθεωρήσουν κάποιους όρους του μνημονίου, στηρίζοντας κατ αυτό τον τρόπο μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.