Η εγκατάλειψη του «μεσαίου χώρου» ήταν απ’ τις πρώτες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, όταν ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Για την ιστορία οι ένθερμοι υποστηρικτές εκείνης της απόφασης, οι λεγόμενοι «λαϊκοδεξιοί», σήμερα στελεχώνουν το κόμμα του Πάνου Καμένου. Ουδείς τότε είχε προβλέψει το πρόβλημα που θα προέκυπτε μετά από τρία χρόνια.
Ήδη από τις εκλογές του 2009, ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων είχε απομακρυνθεί, και άλλοι είχαν αδρανοποιηθεί. Αναπόφευκτα, και αυτό αποτυπωνόταν σε όλα τα ποιοτικά ευρήματα, στη Νέα Δημοκρατία είχε απομείνει ένας «σκληρός δεξιός» πυρήνας, που μόνο μ’ αυτούς ήταν αδύνατο να κερδηθούν εκλογές.
Παράλληλα η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, να τρέχει κυριολεκτικά πίσω από το κόμμα τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αντί να συσπειρώνει την εκλογική της βάση, δημιουργούσε συνθήκες για το αντίθετο. Και σα να μην έφτανε αυτό, όπως κατ επανάληψη είχε επισημανθεί, η Νέα Δημοκρατία επέλεξε λάθος αντίπαλο. Όπως τελικά απεδείχθη, ο αντίπαλός της δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και η εθνικιστική Δεξιά. Το χειρότερο όμως ήταν ότι, έστειλε στην κυριολεξία σπίτι του τον φιλελεύθερο κεντρώο χώρο, ενώ ένα κομμάτι του το παρέδωσε σε κινήσεις και κόμματα που τελικά δεν κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στη βουλή.
Το «ιστορικό χαμηλό» δημιουργεί προϋποθέσεις ανασύνθεσης του πολιτικού τοπίου, τόσο στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς όσο και σ’ αυτόν της κεντροαριστεράς. Εφόσον η Νέα Δημοκρατία επιμείνει ιδεολογικά και πολιτικά να πορεύεται έχοντας σημαία τη «καθαρότητα» του χώρου, είναι βέβαιο ότι το κενό που αφήνει αργά ή γρήγορα θα καλυφθεί. Άλλωστε το 19%- το χειρότερο στην ιστορία της- δείχνει ότι ο κόσμος της, δεν έχει πλέον «τύψεις» και «αναστολές» για να κλείσει το «κεφάλαιο» Νέα Δημοκρατία.
Η ιδεολογική επαναπροσέγγιση με τον φιλελεύθερο κεντρώο χώρο, μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά δεν είναι. Αρκεί οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν να συνοδεύονται και από πολιτική γενναιότητα. Η επανένωση της κεντροδεξιάς, με χαρακτηριστικά μεγάλης παράταξης, έχει προοπτικές εφόσον δρομολογηθούν διαδικασίες επανίδρυσης που θα οδηγήσουν στην αναγέννηση της κεντροδεξιάς. Ας είμαστε ειλικρινείς. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου δεν ξεπερνιέται με μετάθεση ευθυνών, αλλά με μετάθεση εποχής.