Μια πολύ σοβαρή και συνάμα περίεργη υπόθεση εκτυλίχθηκε το πρώτο τετράμηνο του 2012 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την οποία οι πρυτανικές αρχές προτίμησαν να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Του Νίκου Ηλιάδη
Του Νίκου Ηλιάδη
Η υπόθεση αφορά εισβολή χρυσοθήρων σε έκταση η οποία ανήκει στο πανεπιστήμιο.
Οι εισβολείς, οι οποίοι αναζητούσαν κρυμμένο θησαυρό, επιχείρησαν σε ημέρες αργίας όταν το πανεπιστήμιο ήταν κλειστό. Εκτός από το συγκεκριμένο συμβάν, ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ακόμη περιστατικό, το οποίο συνέβη στον ίδιο χώρο με το πρώτο, κι αυτό σε ημέρες αργίας, το οποίο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου εμφανίζει ως δενδροφύτευση.
Τρύπα βάθους τριών μέτρων
Η επιχείρηση των χρυσοθήρων έγινε, σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, στη διάρκεια του τριημέρου των Τριών Ιεραρχών. Άγνωστοι εισέβαλαν στον αυλόγυρο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Κτηνιατρικής επί της οδού Γιαννιτσών και ακολούθως μπήκαν στο παλιό κτιριακό συγκρότημα, όπου παρέμειναν για άγνωστο χρονικό διάστημα. Η επιχείρηση έγινε αντιληπτή από τον φύλακα του χώρου την επομένη του τριημέρου, όταν ανακαλύφθηκε ότι στο εσωτερικό του κτιρίου των παλιών κλινικών, σε δωμάτιο του παλιού νεκροτομείου, είχε ανοιχτεί μια μεγάλη τρύπα διαμέτρου περίπου 2,5 μέτρων και βάθους σχεδόν τριών μέτρων. Οι χρυσοθήρες αποχώρησαν χωρίς να σβήσουν τα ίχνη τους, αφήνοντας την τρύπα που άνοιξαν ως είχε.
Ο φύλακας ενημέρωσε αμέσως τις πρυτανικές αρχές και ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος διέταξε στις 13 Φεβρουαρίου τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η διεξαγωγή της ανατέθηκε στον πρόεδρο της Κτηνιατρικής Σχολής Αθανάσιο Ντινόπουλο. Στο πλαίσιο της ΕΔΕ εξετάστηκαν τουλάχιστον επτά άτομα, αλλά όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής, «δυστυχώς δεν προέκυψε τίποτε, ‘άνθρακες ο θησαυρός’». Με το περιστατικό ασχολήθηκε και η ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία ενημερώθηκε αρχικά προφορικά από τον φύλακα του κτιρίου. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, για αρκετές ημέρες αυτοκίνητα της ασφάλειας επιτηρούσαν διακριτικά τον χώρο μήπως και εμφανιστούν εκ νέου οι χρυσοθήρες, αλλά εις μάτην. Ακολούθησε έρευνα της ασφάλειας, στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν και κατέθεσαν και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κι αυτή όμως έπεσε στο κενό.
Μια περίεργη δενδροφύτευση
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα άλλο συμβάν που, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων, τα στοιχεία των οποίων είναι σε γνώση της «Μ», συνέβη το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία ήταν επίσης κλειστό το πανεπιστήμιο. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγα μέτρα μακρύτερα απ’ ό,τι το πρώτο συμβάν, στον αύλειο χώρο δίπλα από το παλιό νεκροτομείο, επί της οδού Γιαννιτσών. Σύμφωνα με έναν από τους αυτόπτες μάρτυρες, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του και ο οποίος περνούσε τυχαία από το σημείο, «μέσα στον αύλειο χώρο βρίσκονταν έξι επτά άτομα, εκ των οποίων μερικοί φαίνονταν εργάτες». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το σημείο στο οποίο ανοίχθηκε μια μεγάλη τρύπα, πλάτους περίπου δύο μέτρων και αρκετού βάθους, και άλλες δύο μικρότερες, προσδιορίστηκε αφού προηγουμένως μετρήθηκαν αποστάσεις από συγκεκριμένα σημεία του παλιού κτιρίου. «Φαίνονταν σαν να είχαν κάποιες συντεταγμένες τις οποίες εφάρμοζαν στον χώρο», αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυς. Όταν μάλιστα έγινε αντιληπτός από το συνεργείο, κάποιος από τους παριστάμενους του ζήτησε τον λόγο.
Σύμφωνα με μαρτυρία άλλου αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, στον αύλειο χώρο της Κτηνιατρικής ήταν εκείνη την ώρα ένα στέλεχος της πρυτανείας, δύο πρόεδροι σχολών του ΑΠΘ και άλλος ένας καθηγητής. Ήταν επίσης τρεις εργάτες, μέλη ιδιωτικού συνεργείου, οι οποίοι απασχολούνται σε κάποια από τις εργολαβίες του πανεπιστημίου.
«Αρκετή ώρα αργότερα», σημειώνει ένας από τους μάρτυρες, «φυτεύτηκαν τέσσερα πέντε δεντράκια εκατέρωθεν της μεγάλης τρύπας που είχε ανοιχτεί στο σημείο εκείνο».
Παρουσία αντιπρύτανη
Ερωτηθείς για το περιστατικό αυτό ο κ. Ντινόπουλος είπε πως «πράγματι έγινε δενδροφύτευση», με στόχο, όπως είπε, «να αποτραπούν ανάλογες έρευνες χρυσοθήρων στο μέλλον». Ερωτηθείς «πώς είναι δυνατόν η φύτευση μερικών μικρών δέντρων να αποτρέψει ανάλογες επιχειρήσεις στο μέλλον» ο κ. Ντινόπουλος δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω εξήγηση. Εξήγηση δεν δόθηκε ούτε για ποιον λόγο τηρήθηκαν συντεταγμένες ώστε να βρεθεί το ακριβές σημείο φύτευσης των δέντρων.
Αναπάντητα παραμένουν και μια σειρά άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα «για ποιον λόγο για τη φύτευση δύο μικρών δέντρων απαιτήθηκε η παρουσία ενός αντιπρυτάνη (σ.σ. τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), δύο προέδρων σχολών του ΑΠΘ και ενός ακόμη καθηγητή της Κτηνιατρικής». Επίσης για ποιον λόγο όλα αυτά συνέβησαν το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία το πανεπιστήμιο είναι κλειστό.
Επί πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, για φύτευση δέντρων στο πανεπιστήμιο εκδίδεται συνήθως σχετική άδεια η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν ζητήθηκε και δεν εξεδόθη, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει και ο κ. Ντινόπουλος λέγοντας πως «δεν χρειάζεται άδεια». Στο σημείο δεν παρέστησαν ούτε κηπουρός αλλά ούτε και γεωπόνος, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αντιθέτως παρέστησαν καθηγητές Ιατρικής και γεωλόγος!
Ψάχνουν το θησαυρό από το 1954!
Οι σύγχρονοι χρυσοθήρες δεν είναι οι πρώτοι που ψάχνουν θησαυρό στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα, ανάλογη αναζήτηση είχε γίνει και κατά τη δεκαετία του 1950. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς», στο φύλλο της 3ης Μαρτίου 1954 υπάρχει το εξής ρεπορτάζ, συνοδευόμενο μάλιστα από φωτογραφία. Στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Εις αναζήτησιν κεκρυμμένων θησαυρών...» αναφέρονται τα ακόλουθα:
Εις την σειρά των από ετών διενεργουμένων εις διάφορα σημεία της πόλεώς μας ανασκαφών, προς ανεύρεσιν κεκρυμμένων θησαυρών, είτε Εβραίων συμπολιτών, είτε κατακτητών, είτε των συμμοριτών, προσετέθη από προχθές ακόμη μία. Την φοράν αυτήν, τρεις συμπολίται, ο Ισραηλίτης Τζακ Αρούχ και οι ομοεθνείς μας Χαράλ. Πηλιανόπουλος και Δημ. Παπαμανώλης, ισχυριζόμενοι ότι επί κατοχής ετάφησαν εις ένα φρέαρ εις την οδόν Στ. Βουτυρά, παρά τω εργαστηρίω της Κτηνιατρικής Σχολής δύο τενεκέδες με χρυσά νομίσματα και άλλα αντικείμενα, εξησφάλισαν την σχετικήν άδειαν της Γεν. Διοικήσεως. Και από προχθές ήρχισαν, όπως φαίνεται εις την εικόνα μας, αι ανασκαφαί, παρουσία εκπροσώπων της Αρχής, των ενδιαφερομένων και πολλών περιέργων. Ατυχώς μέχρι χθες το εσπέρας ουδαμού ανεφάνη ίχνος χρυσού και πιστεύεται γενικώς ότι και ο θησαυρός αυτός όπως και τόσοι άλλοι αναζητηθέντες εις το πρόσφατον παρελθόν, θα αποδειχθή άνθρακες... Οπωσδήποτε η σκαπάνη εργάζεται, οι... χρυσοθήραι ελπίζουν και οι περίεργοι αγωνιούν».
ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ Ημερίδα για τον χρυσό αύριο στο ΑΠΘ
«Χρυσός στη Βόρεια Ελλάδα - Ευλογία και κατάρα» είναι το θέμα της ημερίδας την οποία διοργανώνει αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ η κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Δημήτρη Μπάτση, συγγραφέα του βιβλίου με τίτλο «Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα», όπου σύμφωνα με τους διοργανωτές καταγράφεται ο ορυκτός πλούτος με τον οποίο έχει προικιστεί από τη φύση η Ελλάδα και υποδεικνύονται τρόποι αξιοποίησης αυτών των πλουτοπαραγωγικών πόρων.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, και οι θέσεις των πρυτανικών αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο.