Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η τολμηρή ζαριά του Βενιζέλου

Το τελευταίο διάστημα, μετά το αποτέλεσμα-σοκ των εκλογών της 6ης Μαϊου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αγκαλιάσει μια διαφορετική ρητορική. Δείχνει να αισθάνεται απελευθερωμένος από τις ισορροπίες που ήταν υποχρεωμένος να κρατήσει προεκλογικά, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ετοιμόρροπη ενότητα του ΠΑΣΟΚ, στην τελική ευθεία για τις κάλπες.

Έτσι, ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, κατήργησε ουσιαστικά όλα τα εν λειτουργία όργανα του ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε την αλλαγή συμβόλων και ονόματος, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει να παραδώσει την εξουσία στις… μεθεπόμενες γενιές, μιλώντας για την ανάγκη να επιλεγεί ως ηγέτης ένας 30άρης.
Ο έμπειρος πολιτικός κατανοεί ότι ενόψει των νέων εκλογών, το ΠΑΣΟΚ που καταρρέει θα εξελιχθεί σε εύκολη λεία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν μάλιστα κατρακυλήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%, όπως καταγράφει η τάση των δημοσκοπήσεων, η αυτοδιάλυσή του θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένη.
Έτσι, είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια, μέσω μιας εναλλακτικής προεκλογικής εκστρατείας, να συγκρατήσει παραδοσιακές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, και να αποφύγει να περάσει στην Ιστορία ως ο πολιτικός ηγέτης στα χέρια του οποίου το ΠΑΣΟΚ διαλύθη.