Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής οι μετανάστες

Μεγάλη αύξηση, που ξεπερνά το 50%, καταγράφεται στις αιτήσεις μεταναστών που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, βλέποντας ότι στην Ελλάδα η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς.
 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να επαναπατριστούν εθελοντικά περίπου 2.500 μετανάστες, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, ευελπιστεί από τον ερχόμενο Ιούλιο να αρχίσει η επιστροφή ακόμη 7.000.
Χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι προκηρύχθηκαν οι ενέργειες για την υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού 2012-2013, συνολικού κόστους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτεται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από τη χώρα μας. «Ευελπιστούμε να ξεκινήσουμε την 1η Ιουλίου το επόμενο πρόγραμμα, επειδή το προηγούμενο καθυστέρησε και ουσιαστικά ξεκίνησε από τον Ιανουάριο», επισήμανε ο επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδρά. «Οι αριθμοί αυτοί αφορούν μετανάστες που επαναπατρίζονται εθελοντικά, δηλαδή οι ίδιοι έρχονται στο γραφείο και υποβάλλουν αιτήσεις. Δεν έχει σχέση ούτε με τις απελάσεις, ούτε με τις επαναπροωθήσεις της αστυνομίας», εξήγησε ο κ. Εσδρά.
Το πρόγραμμα αναλαμβάνουν φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίοι σύμφωνα με την πρόσκληση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνουν την προετοιμασία της επιστροφής του κάθε μετανάστη, την υλοποίησή της αλλά και την επανένταξή του στον κοινωνικό ιστό της πατρίδας του. Για τον μετανάστη που υποβάλλει τη σχετική αίτηση ο φορέας αναλαμβάνει την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, τα έξοδα επιστροφής του, αλλά και τη χορήγηση ποσού 300 ευρώ για τις πρώτες ημέρες επανένταξής του. «Συνήθως πρόκειται για μετανάστες που έχουν μείνει για ένα διάστημα στην Ελλάδα και επιστρέφουν βλέποντας ότι δεν υπάρχει μέλλον», τόνισε ο κ. Εσδρά. Η πλειοψηφία των αλλοδαπών που παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο και τη Νιγηρία.
Την ίδια ώρα πάντως οι εισροές μεταναστών από τον Έβρο αυξάνονται, και είναι ενδεικτικό πως το πρώτο δίμηνο του 2012 καταγράφηκε αύξηση 33,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.