Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Σήμερα η απόφαση για την κατανομή

Σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς να υπάρξει συμφωνία, έγινε χθες στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η σύσκεψη υπό τον Γιάννη Μπουτάρη με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκαεπτά κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και στην κατανομή των διαθέσιμων δημοτικών διαφημιστικών χώρων για την προβολή των κομμάτων.
Η πρόθεση της δημοτικής αρχής, όπως διαφάνηκε, ήταν να δοθούν οι δημοτικοί διαφημιστικοί χώροι που υπάρχουν στην πόλη σε όλα τα κόμματα, σε αναλογία που θα συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι και όχι βάση των ποσοστών που έλαβαν τα κόμματα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Βάσει της νομοθεσίας, η κατανομή των διαφημιστικών χώρων γίνεται «αναλογικά και επί ίσοις όροις». Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχουν τη μεγαλύτερη βουλευτική δύναμη και ως εκ τούτου δικαιούνται περισσότερους χώρους, έδειξαν διάθεση να παραχωρήσουν ένα ποσοστό από αυτό που αναλογεί στα κόμματά τους στα υπόλοιπα κόμματα. Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής ζήτησε ισομερή κατανομή των διαφημιστικών χώρων, για λόγους δημοκρατίας, όπως είπε, ενώ οι υπόλοιποι αιτήθηκαν μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που δικαιούνταν.
Ο δήμος διαθέτει 300 διαφημιστικές ρακέτες και 319 στέγαστρα του ΟΑΣΘ, εκ των οποίων τα 250 είναι σε καλή κατάσταση και 69 έχουν ζημιές. Επιπλέον θα τοποθετηθούν 33 ειδικά πλαίσια και κιόσκια, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν και τροχόσπιτα. Η απόφαση για την κατανομή, αφού δεν υπήρξε συμφωνία χθες, αναμένεται να ληφθεί σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει γι’ αυτόν τον σκοπό, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου. Η εισήγηση θα στηριχθεί μεν στις προτάσεις των κομμάτων, αλλά θα εκφράζει τη βούληση της δημοτικής αρχής.

Ποιοι συμμετείχαν
Τα κόμματα εκπροσώπησαν: το ΠΑΣΟΚ ο Ιωάννης Πιτσιόρας, τη ΝΔ ο Τάσος Εμμανουηλίδης, το ΚΚΕ ο Δημήτρης Παπατολίδης, τον ΛΑΟΣ ο Γαβριήλ Λαμψίδης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παυλίδης, τη Δημοκρατική Αριστερά οι Γιώργος Μίλιας και Θέμης Κουταλιανός, τη Δημοκρατική Συμμαχία ο Πάρης Μπίλιας, την Κοινωνική Συμφωνία ο Αναστάσιος Τελίδης, τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Χάρης Αηδονόπουλος, τη Δημοκρατική Αναγέννηση ο Δημήτρης Μαχάς, τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο Χαράλαμπος Κουρουμβής, τους Οικολόγους-Πράσινους ο Οδυσσέας Κεραμιτζής, τη Χρυσή Αυγή ο Αντώνης Γρέγος, το μλΚΚΕ - λμ ΚΚΕ οι Κούρτη Αναστασία και Παντελής Καρβαγιώτης, την Ένωση Κεντρώων ο Μιχάλης Καπετανίδης, τη Δημιουργία Ξανά ο Μιχάλης Καραμανλής και την Κοινωνία - Συνεχιστές Καποδίστρια ο Γιώργος Σύρπης.