Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Χάκερς χτύπησαν το σύστημα συνταγογράφησης του υπουργείου Υγείας

Ομάδα επιτήδειων κατάφερε να θέσει για μία ολόκληρη ημέρα εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καταχωρώντας 1,5 εκατομμύριο πλαστές συνταγές.
 Η επίθεση, που συνέβη στις 6 Απριλίου, έκανε αδύνατη την πρόσβαση στο σύστημα από τους γιατρούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδώσουν συνταγές και να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες πολίτες. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αναζήτηση και τη σύλληψη των υπευθύνων.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος διευκρίνισε ότι ενώ το σύστημα είναι ικανό να δέχεται 5 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά υπερφορτώθηκε με 1.500.000 πλαστές συνταγές, γεγονός που το έθεσε εκτός λειτουργίας.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που διενεργεί την έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, η βλάβη προκλήθηκε όχι από τις ίδιες τις συνταγές -οι οποίες τελικά δεν φορτώθηκαν- αλλά από τον όγκο των δεδομένων που «ζήτησαν» από το σύστημα οι δράστες προκειμένου να καταχωρήσουν τις εικονικές συνταγές.
Τα ηλεκτρονικά ίχνη της επίθεσης παραπέμπουν σε Αργεντινή και Ταϊβάν, φαίνεται όμως ότι οι αρχές έχουν εντοπίσει και ένα ίχνος στην Ελλάδα.