Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Τόνοι χρυσού αλλάζουν χέρια

Πανάκριβα κοσμήματα και ωρολόγια, βέρες, ακόμη και χρυσά μιας άλλης εποχής εκποιούνται καθημερινά στα καταστήματα αγοράς χρυσού στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αυξάνουν και πληθαίνουν.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους στα ανταλλακτήρια κοσμημάτων, όπου δίνουν ό,τι πολύτιμο έχουν στα συρτάρια τους σε εξευτελιστικές τιμές, για να καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες και τις άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις τους.
«Αγοράζουμε χρυσό στις καλύτερες τιμές και απολύτως τοις μετρητοίς» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ιδιοκτήτες των ανταλλακτηρίων είτε μέσω φεϊγβολάν είτε με επιγραφές στα μαγαζιά ή με διαφημίσεις, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες. Ενεχυροδανειστές, παλιοί χρυσοχόοι, που είχαν αναδουλειές, αλλά και άτομα που στους χαλεπούς αυτούς καιρούς διαθέτουν ρευστό «επενδύουν» στις οικονομικές δυσκολίες των νοικοκυριών. Έτσι, την ώρα που τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τα ανταλλακτήρια χρυσού ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κεντρικές οδούς. Πολλά λειτουργούν ανεξέλεγκτα και κερδοσκοπούν σε βάρος όχι μόνον των ιδιωτών αλλά και του κρατικού κορβανά.

Πωλούνται όσο, όσο
Οι τιμές που δίνουν τα ενεχυροδανειστήρια είναι τουλάχιστον 30% χαμηλότερες από την αξία των κοσμημάτων, ενώ πέφτουν ακόμη και στο 50%(!). Μάλιστα τα ακριβά ωρολόγια χειρός αγοράζονται στο ένα δέκατο της πραγματικής τιμής. Η τιμή πώλησης του χρυσού (24 καράτια) ξεπέρασε τα 43 ευρώ ανά γραμμάριο και τα 38 ευρώ μέσω των τραπεζών. «Πήγα σε ενεχυροδανειστήριο να δω πόσο αξίζουν κάποια κοσμήματα που είχα. Μου είπε ο γιος του ιδιοκτήτη πως τα αγοράζει 1.200 ευρώ. Πήγα στο σπίτι, το σκέφτηκα και το απόγευμα επισκέφθηκα το κατάστημα, για να τα πουλήσω. Ο ιδιοκτήτης μού πρόσφερε 800 ευρώ. Ο καθένας λέει όσο θέλει», είπε στη «Μ» η Μ.Π., που επισκέφθηκε ένα ανταλλακτήριο, επειδή είχε ανάγκη σε ρευστό. Οι ενεχυροδανειστές δεν δέχονται ότι επικρατεί ο «νόμος της ζούγκλας» στα καταστήματά τους. «Ακολουθούμε τις τιμές της αγοράς. Όταν παίρνουμε ένα χρυσό κόσμημα, δεν σημαίνει ότι έχουμε όλο το βάρος. Εάν σε ένα δαχτυλίδι για παράδειγμα αφαιρέσουμε την πέτρα ή άλλα πρόσθετα που έχει, το καθαρό μέρος είναι ελαφρύτερο. Ακόμη και σε χρυσές αλυσίδες υπάρχουν ασημένια κουμπώματα. Ενάμισι κιλό νομίσματα μπορεί να αποδώσουν ένα κιλό χρυσό», υποστηρίζει ένας εξ αυτών. Ο ίδιος σημειώνει ότι έχει πελάτες «από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Μέχρι και έμποροι των οποίων οι δουλειές δεν πάνε καλά έρχονται και αφήνουν κοσμήματα και ακριβά ρολόγια, για να πάρουν ρευστό».
Παλιός χρυσοχόος της Θεσσαλονίκης σχολίασε στη «Μ» ότι «από την εποχή της κατοχής έχουμε να δούμε τέτοια έξαρση του φαινομένου». «Ο κόσμος τότε πωλούσε τις χρυσές λίρες, που είχε μαζέψει είτε στο γάμο του είτε τις είχε κληρονομήσει, για να ζήσει. Έχουν σώσει πολλούς ανθρώπους οι λίρες σε εποχές πείνας. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, κατά τα οποία οι τράπεζες σχεδόν παρακαλούσαν, για να δώσουν δάνεια, περιορίστηκαν στο ελάχιστο τα φαινόμενα της παραχάραξης, της τοκογλυφίας και του ενεχυροδανεισμού. Η χρυσή λίρα καθηλώθηκε στην ίδια τιμή. Με την εκδήλωση της κρίσης, το κλείσιμο της στρόφιγγας των τραπεζών, τις μεγάλες οικονομικές ανάγκες άρχισαν να ξεφυτρώνουν αυτά τα καταστήματα. Παράλληλα η τιμή του χρυσού τα τελευταία πέντε χρόνια διπλασιάστηκε και ανεβαίνει κατά 30% κάθε χρόνο. Κάποιοι άνθρωποι που μπορεί να ήταν άσχετοι ή στις παρυφές της χρυσοχοΐας τώρα άνοιξαν ανταλλακτήρια χρυσού. Έβαλαν στον τίτλο την αγγλική λέξη gold και παίρνουν τα χρυσαφικά σε πολύ χαμηλή τιμή από τον κόσμο που έχει ανάγκη», περιγράφει. Τονίζει δε ότι όσοι μετατρέπουν τις οικονομίες τους από ευρώ σε χρυσές λίρες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι «κυκλοφορούν και κάλπικες».
«Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι τα ενεχυροδανειστήρια δεν έχουν καμία σχέση με τους χρυσοχόους. Φυσικά έχουμε ελεύθερη αγορά και ο κόσμος έχει δικαίωμα να επιλέγει πού θα πουλήσει τα κοσμήματά του», υπογραμμίζει η Ελένη Τεζαψίδου, πρόεδρος της συντεχνίας χρυσοχόων Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον οποίο επιλέγονται τα ενεχυροδανειστήρια από τα παραδοσιακά χρυσοχοεία είναι διότι οι περισσότεροι αισθάνονται ντροπή να πάνε στο χρυσοχόο από τον οποίο πιθανόν μέχρι χθες αγόραζαν τα κοσμήματα. Μία έμπορος που είχε ανάγκη από ρευστό μάς εκμυστηρεύτηκε ότι, για να πουλήσει κάποια κοσμήματα αξίας, πήγε στη Λάρισα, όπου δεν τη γνωρίζει κανείς. Πολλά ανταλλακτήρια χρυσού παρέχουν τη δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής των προς πώληση κοσμημάτων. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι η διαδικασία αυτή μπορεί να μην είναι ασφαλής.
Όργιο παραβάσεων ανακάλυψε το ΣΔΟΕ
Σωρεία παραβάσεων στην τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων που οφείλουν να διατηρούν, καθώς και στην απόδοση του ΦΠΑ κατέγραψαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ που έγιναν πανελλαδικά σε ανταλλακτήρια χρυσού. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι 135 κιλά χρυσού διοχετεύτηκαν στη Γερμανία χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά μέσω διάφορων off shore εταιρειών, ενώ δεσμεύτηκαν 490 κιλά ασήμι και επιταγές αξίας 3,5 εκατ. ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα κλιμάκια του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν εφόδους σε περίπου 95 νόμιμα ενεχυροδανειστήρια. Σε 64 από αυτά διαπιστώθηκαν 1.200 παραβάσεις(!), ενώ βρέθηκαν περίπου 150 κοσμήματα μεγάλης αξίας σε θυρίδες. Τα κοσμήματα αυτά θα κατασχεθούν, εάν οι ιδιοκτήτες των ανταλλακτηρίων δεν προσκομίσουν τα παραστατικά που αποδεικνύουν ότι περιήλθαν στην κατοχή τους από νόμιμες συναλλαγές. Οι έρευνες του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν επίσης ότι δύο αδέλφια μαζί με άλλα έντεκα άτομα έστησαν ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών, μέσω των οποίων φυγάδευαν χρυσό και ασήμι στη Γερμανία.


Θύματα απατεώνων έχουν πέσει Έλληνες στο διαδίκτυο

Με την τιμή του χρυσού να βρίσκεται σταθερά περίπου στα 1.640 δολάρια την ουγκιά, η επένδυση στο πολύτιμο μέταλλο φαντάζει ως η πλέον σίγουρη. Ορισμένες εταιρείες όμως είναι αμφιβόλου εμπιστευτικότητας, με αποτέλεσμα αρκετές συναλλαγές να επιφέρουν μεγάλες οικονομικές απώλειες σε εκατοντάδες πολίτες.
Μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκαλύπτει δεκάδες επιχειρήσεις που διατείνονται ότι αγοράζουν χρυσαφικά σε υψηλές τιμές και με απόλυτη ασφάλεια. Η μεθοδολογία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοινή: Πρώτα προσπαθούν να πείσουν τον επισκέπτη της ιστοσελίδας ότι έχει μία χρυσή ευκαιρία να αποκομίσει περισσότερα μετρητά για τα ανεπιθύμητα ή σπασμένα-ελαττωματικά κοσμήματά του.
Οι ιδιοκτήτες του site επιχειρηματολογούν, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να αφήνει κανείς τα κοσμήματά του σε ένα συρτάρι να μαζεύουν σκόνη, όταν μπορεί να αποκομίσει από αυτά το μέγιστο όφελος, πουλώντας τα εύκολα, γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια.
Εάν ο επισκέπτης πειστεί, η συναλλαγή αρχίζει με την ταχυδρομική αποστολή στο χώρο του ενός πακέτου. Σε αυτό ο πωλητής τοποθετεί τα τιμαλφή του και, αφού συμπληρώσει, υπογράψει και εσωκλείσει μία φόρμα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της συναλλαγής, στέλνει πίσω στην εταιρεία το πακέτο μαζί με τα προς πώληση αντικείμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αγοραστών το πακέτο είναι ασφαλισμένο και ο ιδιοκτήτης του χρυσού μπορεί να εντοπίσει πού βρίσκεται οποιαδήποτε ώρα και στιγμή.
Από εκεί και πέρα υποτίθεται ότι η αγορά ολοκληρώνεται εντός 24 ωρών. Οι αγοραστές ζυγίζουν και εκτιμούν άμεσα την ποιότητα του χρυσού και ενημερώνουν τους πολίτες για το ύψος της προσφοράς τους. Εάν υπάρξει συμφωνία, τα χρήματα κατατίθενται είτε με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού είτε με την αποστολή επιταγής. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τα τιμαλφή επιστρέφονται με δωρεάν έξοδα αποστολής.
Τα παραπάνω συνοψίζουν μία διαδικασία που σε αρκετές περιπτώσεις όμως δεν ισχύει, αφού πολίτες που έχουν ήδη εκτιμήσει τα χρυσαφικά τους πληροφορούνται με έκπληξη από τους αγοραστές ότι αυτά είτε είναι κατώτερης ποιότητας είτε το βάρος τους είναι χαμηλότερο ή και τα δύο. Όταν τελικά «μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά» των πωλητών και ζητούν να τους επιστραφούν πίσω τα κοσμήματα, τότε είναι πλέον αργά. Η επικοινωνία με την επιχείρηση παύει να είναι δυνατή, με αποτέλεσμα τα τιμαλφή να αλλάζουν κυριότητα.

Ο χρυσός… έβγαλε φτερά
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός Έλληνα ο οποίος μετάνιωσε οικτρά που εμπιστεύτηκε τα χρυσαφικά του σε μία τέτοιου τύπου εταιρεία. Ο άτυχος άνδρας έγραψε σε φόρουμ του ίντερνετ την περιπέτεια που έζησε, προκειμένου να αποτρέψει άλλους να προβούν σε αντίστοιχες δοσοληψίες. «Έστειλα 90 γραμμάρια χρυσού σε μία εταιρεία αγοράς. Μόλις τα παρέλαβαν, τα εκτίμησαν ως 88 γρ. Από αυτά αξιολόγησαν ως χρυσό 9 καρατίων μόλις 50 γραμμάρια και τα υπόλοιπα τα χαρακτήρισαν ψεύτικα. Εγώ, προτού τους τα αποστείλω, τα είχα εκτιμήσει σε χρυσοχόο, που είχε αποφανθεί για 90 γραμμάρια ατόφιου χρυσού. Αφού λοιπόν δεν δέχτηκα την εξευτελιστική πρόταση που μου έκαναν, ζήτησα την ακύρωση της συναλλαγής και την επιστροφή με δική μου χρέωση των χρυσαφικών. Από τότε δεν με ξανακάλεσαν στο τηλέφωνο, ενώ κανείς δεν απαντά στην τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας που αναγράφεται στην ιστοσελίδα τους. Τα χρυσαφικά μου έκαναν φτερά και εγώ δεν μπορώ να βρω άκρη. Από έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στην Ιρλανδία. Εάν αποφασίσω να επισκεφθώ τα κεντρικά τους, το μόνο που θα καταφέρω θα είναι να δαπανήσω άσκοπα 1.000-2.000 ευρώ. Δημοσιοποιώ τις εμπειρίες μου, προκειμένου να αποτρέψω όσο περισσότερους γίνεται από το να πέσουν θύματα απατεώνων», υπογραμμίζει ο χρήστης.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ Εκβιαστικές πωλήσεις
Σε άλλο φόρουμ ένας εξαπατημένος πολίτης αποκαλύπτει επιπλέον πτυχές της τακτικής των -υποτίθεται- καλοπροαίρετων αγοραστών χρυσού: «Όλες οι εταιρείες που παίρνουν από τις εξώπορτες τα χρυσαφικά του κόσμου λειτουργούν πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο. Στην αρχή σού προτείνουν μία εξευτελιστική τιμή αγοράς. Μόλις απορριφθεί, επανέρχονται με μία ελάχιστα βελτιωμένη πρόταση. Εάν ο πωλητής δεν δεχτεί ούτε αυτήν, τον ενημερώνουν ότι η υπογραφή του τον δεσμεύει και για ‘ψιλά γράμματα’, για τα οποία ουδέποτε φυσικά τον ενημέρωσαν. Μάλιστα είναι τόσο προκλητικοί, που λένε στο συναλλασσόμενο ότι έχει το δικαίωμα να τους μηνύσει. Επειδή κανείς δεν θέλει να μπλέξει, ο πωλητής αποδέχεται με βαριά καρδιά την προσφορά των αγοραστών κι ας γνωρίζει ότι βγαίνει ζημιωμένος».
ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΕΛΗΣ
R2unit@hotmail.com