Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Από ψηφοδέλτιο Επικρατείας… ευκαιρίας

Όσοι παρακολουθούν τη στήλη θα θυμούνται ότι, σε κάθε ευκαιρία αναφερόμασαταν στον εκφυλισμό του πνεύματος βάσει του οποίου καθιερώθηκε ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας. Και ιδιαίτερα στον εμπνευστή και δημιουργό του ψηφοδελτίου, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος εισάγοντας αυτό το θεσμό επεδίωκε την ανάμιξη στην πολιτική ανθρώπων που η σχέση τους με τα κόμματα ήταν οραματική.

Σήμερα το ψηφοδέλτιο όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά ο εύκολος και ανέξοδος τρόπος προκειμένου να βολευτούν οι κομματικοί, και όσοι τέλος πάντων έχουν «άκρες» με τις ηγεσίες των κομμάτων. Σε καμία όμως περίπτωση, με τη σημερινή του μορφή, δεν έχει σχέση με το σκοπό που ήθελε ο δημιουργός του να εκπληρώσει.
Θα περίμενε κανείς ότι τα κόμματα, που με δική τους ευθύνη είχαν μετατρέψει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε ψηφοδέλτιο «Ευκαιρίας», θα έκαναν κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν από το ’81. Δυστυχώς δεν κατάλαβαν ότι άλλαξε η εποχή και η κοινωνία. Και έστειλαν το μήνυμα ότι δεν έχουν τη διάθεση να αλλάξουν και τα ίδια.