Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η στρατηγική του Γιώργου για το μέλλον

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Η σφοδρή αντιπαράθεση του Γιώργου με τη Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή την αποστροφή της άλλοτε «σιδηράς κυρίας» του εκσυγχρονισμού, περί «εγκλημάτων» του πρώην πρωθυπουργού κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του τόπου, δείχνει ότι ο πολιτικός επίγονος του παπανδρεϊσμού είναι αποφασισμένος… να μην το βάλει κάτω.

Η άμεση αντίδραση από «κύκλους» συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να αμαυρώσει την πολιτική υστεροφημία του. Αντιθέτως, τώρα που δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, και διατηρώντας τα ηνία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ένα αξίωμα που του προσδίδει διεθνές κύρος, αναγνώριση και τη δυνατότητα διεθνών επαφών και παρεμβάσεων, θα επιχειρήσει να απαντήσει… από την αρχή, σε όσους τον κατηγορούν για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, την περίοδο που βρέθηκε ως πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει να διαμορφώσει ένα προφίλ κοινωνικού σοσιαλισμού, στηριζόμενος και στην εμπειρία του πρωθυπουργού μιας χώρας η οποία εξελίχτηκε σε… πειραματόζωο, με την ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου.
Σκοπεύει λοιπόν να ηγηθεί ενός πανυρωπαϊκού κινήματος, το οποίο θα ενισχυθεί σημαντικά εφόσον ο Φρανσουά Ολάντ επικρατήσει του Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Πόσο μάλλον αν στις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας, το 2013, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αριστερά καταφέρουν να παραμερίσουν τις διαφορές τους, και συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού, που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Άνγκελα Μέρκελ από την εξουσία.