Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Η φονική επιστροφή των Ταλιμπάν



ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ

Την ημέρα του εορτασμού του Πάσχα των Ορθοδόξων επέλεξαν οι Ταλιμπάν για μια συντονισμένη επίθεση στο κέντρο της Καμπούλ, που έστειλε το μήνυμα της φονικής επιστροφής τους στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πρεσβείες κρατών καθώς και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν δέχτηκαν συντονισμένη επίθεση με εκρήξεις και πυροβολισμούς.
Κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, για παράδειγμα, ακούστηκαν επτά δυνατές εκρήξεις και πυρά από αυτόματα όπλα, που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί η πρεσβεία σε συναγερμό, και να καταφύγει το προσωπικό της σε ασφαλές σημείο.
Από την πρεσβεία της Γερμανίας ανέδυε καπνός, ενώ η πρεσβεία της Ρωσίας καθώς και το Αφγανικό Κοινοβούλιο χτυπήθηκαν από ρουκέτες, την ώρα που χειροβομβίδες έσκασαν σε σπίτι όπου διαμένουν Βρετανοί διπλωμάτες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το στρατόπεδο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, στο οποίο στρατωνίζεται η ελληνική δύναμη, μαζί με άλλες Συμμαχικές Δυνάμεις, δέχτηκε πυρά ελαφρών όπλων πεζικού και αντιαρματικών όπλων από αγνώστους. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένων  επιθέσεων κατά κυβερνητικών κτηρίων και στρατοπέδων στην περιοχή της Καμπούλ και άλλων περιοχών του Αφγανιστάν. Οι Ελληνικές και Συμμαχικές Δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά και το συμβάν έληξε χωρίς να υπάρξει κανένας απολύτως τραυματισμός. Το στρατόπεδο παραμένει σε συναγερμό και απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις από τον Συμμαχικό Διοικητή της Καμπούλ.