Η διαδικασία, που στοχεύει στην παράταση της περιόδου της ενεργής λειτουργίας των δύο αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι», πέρα από τα χρονικά όρια της κανονικής εκμετάλλευσης τους έως το 2017 και το 2019, αντίστοιχα, έχει αρχίσει δια της υπογραφής της συμφωνίας αξιολόγησης της κατάστασης και εκτίμησης της δυνητικής πιθανότητας επιπρόσθετης λειτουργίας των μονάδων.

Η πρώτη φάση της διαδικασίας ξεκίνησε με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας ανάθεσης της έρευνας από τη διοίκηση του «Κοζλοντούι» σε ανάδοχο κοινοπραξία μεταξύ των εξειδικευμένων επιχειρήσεων της Ρωσίας «Rosenergoatom” και της Γαλλίας “Electricite de France”(EDF), όπως ανακοίνωσε στη δημόσια ραδιοφωνία ο διευθυντής του σταθμού Αλεξάντερ Νικόλοφ, ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, τον οποίο ενημέρωσε για το θέμα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του «Κοζλοντούι», η διερεύνηση και η ανάλυση της κατάστασης των δύο πλέον σύγχρονων μονάδων που συνεχίζουν να λειτουργούν στον σταθμό, (ως γνωστόν, οι παλαιότεροι τέσσερις αντιδραστήρες του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού έκλεισαν οριστικά στο τέλος του 2006, όπως προέβλεπε η Συνθήκη Προσχώρησης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση(ΕΕ) – σ.σ.) θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο από τώρα. Στη βάση των συμπερασμάτων θα εκπονηθεί πρόγραμμα μέτρων, με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό των δύο μονάδων που να επιτρέψει την ασφαλή εκμετάλλευσή τους για επιπρόσθετα είκοσι, ίσως και τριάντα χρόνια, όπως εξήγησε ο κ. Αλεξάντερ Νικόλοφ.
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αρμόδιο, οι δύο αντιδραστήρες εξασφαλίζουν 15 δισεκατομμύρια μεγαβάτ ηλεκτρισμού το χρόνο, καλύπτοντας τα 35 % των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Για τον εκσυγχρονισμό τους θα χρειαστούν επενδύσεις μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ωστόσο εκτιμούνται ως «περιφρονητέα μικρές», κατά τα λόγια του κ. Νικόλοφ, ενόψει των ασύγκριτα μεγαλύτερων οφελών που θα αποφέρει στη Βουλγαρία η παράταση της εκμετάλλευσης τους.
«Χαίρομαι, ότι η «Ataka» πήρε την απόφαση αυτή, επειδή, όσο και αν σκληρές να είναι οι επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον μας τώρα τελευταία, είναι προφανές, ότι κανένας δεν θέλει να είναι στο πλευρό του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ) και ιδιαίτερα στο πλευρό του προέδρου του Σεργκέι Στανίσεφ». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, την απόφαση της «Ataka» να αποσύρει την υποστήριξή της για την πρόταση μομφής της κυβέρνησης, σαν συνέπεια της πρόθεσης της να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», την οποία ανήγγειλε πριν δέκα μέρες ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ.
Η αλλαγή της στάσης των εθνικιστών, θέτει υπό αμφισβήτηση την υλοποίηση της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Απριλίου, συζήτηση της πρότασης μομφής της κυβέρνησης, που είχαν καταθέσει από κοινού το ΒΣΚ και η «Ataka», επειδή μετά την αποχώρηση των οκτώ βουλευτών της παράταξης, που ανήγγειλε στο τέλος της εβδομάδας ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών Βόλεν Σίντεροφ, δεν υφίσταται πια η προϋπόθεση υποστήριξης της πρότασης μομφής με τις υπογραφές του 1/5, τουλάχιστον, της λαϊκής αντιπροσωπείας, όπως προβλέπει το βουλγαρικό Σύνταγμα.
Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Τσέτσκα Τσάτσεβα, η οποία εξήγησε στα ΜΜΕ, ότι η οριστική απόφαση για τη διεξαγωγή ή μη της συζήτησης της πρότασης μομφής της κυβέρνησης Μπορίσοφ θα ληφθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία έχει ήδη οριστεί ενώ ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει το ενδεχόμενο ακύρωσης της, σύμφωνα με την πρόεδρο του κοινοβουλίου.
Πιθανότερη αιτία για την υποχώρηση των εθνικιστών είναι η παρασκηνιακή πίεση του κυβερνώντος κόμματος, σχολίασε, από την πλευρά του, ο αρχηγός των σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ με αφορμή την ακύρωση των υπογραφών των οκτώ βουλευτών της «Ataka», ύστερα από την οποία η υποστήριξη της πρότασης μομφής περιορίστηκε στις ψήφους των τριάντα εννέα εκπροσώπων του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» συν ένα ανεξάρτητο βουλευτή που δεν φτάνουν το κατώτερο συνταγματικό όριο από 48 ψήφους, σε σύνολο 240 εδρών στη Βουλή.
«Δεν μας πειράζει κι αν μείνουμε μόνοι στη Βουλή, όταν έχουμε μαζί μας τη μεγάλη πλειοψηφία των Βούλγαρων πολιτών, για το συμφέρον των οποίων αγωνιζόμαστε από θέση αρχής» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΒΣΚ.
Ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης κάλεσε τους εκπροσώπους των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων «να πουν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο αν είναι υπέρ ή κατά της προοπτικής για πολλαπλάσια αύξηση των λογαριασμών ρεύματος των Βούλγαρων», όπως είπε, αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις Βούλγαρων ειδικών για το ενδεχόμενο η καταναλωτική τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα να ανέβει δραστικά στα ερχόμενα χρόνια στην περίπτωση της μη-ολοκλήρωσης του σχεδίου «Μπέλενε».
Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρεμποδίσει τον δημόσιο διάλογο για το θέμα «Μπέλενε», επειδή η απόφαση της να εγκαταλείψει το μεγάλο έργο θα έχει σαν συνέπεια η Βουλγαρία να χάσει το καλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της στα τελευταία είκοσι χρόνια, δήλωσε ο πρώην Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ, σύμφωνα με τον οποίον θετική εκτίμηση υπέρ της ολοκλήρωσης του σχεδίου «Μπέλενε», έχει εκφράσει στην έκθεση της η ειδικευμένη βρετανική τράπεζα HSBC, στην οποία η βουλγαρική κυβέρνηση ανάθεσε πρόσφατα να αναλύσει την οικονομική αποδοτικότητα και την ασφάλεια της λειτουργίας του μελλοντικού σταθμού.
"Αγγελιοφόρος"