Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Πώς και πού ψηφίζουν οι νέοι ψηφοφόροι στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012

Στις 6 Μαΐου 2012 θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Εθνικού Κοινοβουλίου. Επειδή πολλοί συμπολίτες μας θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα, θεώρησα χρήσιμο, να επισημάνω από την εκλογική νομοθεσία, εκείνες τις διατάξεις που τους ενδιαφέρουν, ώστε να μη χρειαστεί να ψάχνουν για το τί πρέπει να κάνουν. Αναφέρομαι στους νέους που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσους έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1994.
Πού ψηφίζουμε
 Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr και πατώντας το ειδικό link «ΕΚΛΟΓΕΣ 2012» μπορεί ο καθένας να βρει το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζει.
 Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 7 το απόγευμα, της ίδιας ημέρας.
 Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα:  με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής ή του διαβατηρίου τους ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
 Οι εκλογικοί κατάλογοι είναι κοινοί για άνδρες και γυναίκες.
Πώς ψηφίζουμε
 Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητα και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
 Η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε ψηφοφόρο έναν φάκελο με το ειδικό γνώρισμα, μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών .
 Ο ψηφοφόρος αποσύρεται στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν), σημειώνει με σταυρό  αριστερά από τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών, όποιους επιλέγει, (στην Α΄εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης επιτρέπονται μέχρι 4 σταυροί), τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο, κλείνει τον φάκελο, πετάει τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν χρησιμοποίησε στο σάκκο απορριμμάτων που υπάρχει μέσα στο παραβάν, βγαίνει από το παραβάν και ρίχνει τον σφραγισμένο φάκελο στην ειδικά διαμορφωμένη κάλπη, μόλις του το επιτρέψει ο δικαστικός αντιπρόσωπος.
*Υπενθύμιση:
Δεν ξεχνάμε να παραλάβουμε την ταυτότητά μας.


Ευχαριστούμε θερμά το πολιτικό γραφείο του κ. Κ. Γκιουλέκα για τις
Χρήσιμες  πληροφοριες που μας έστειλε.
Πολιτικό Γραφείο:Πρασακάκη 2 & Καθ.Κεραμοπούλου 7, Πλατεία Αγίας ΣοφίαςΤ.Κ. 546 23, ΘεσσαλονίκηΤηλ: 2310 271510, 2310 271610, Φαξ: 2310 270 300info@gioulekas.gr   /   www.gioulekas.gr