Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Β. Κικίλιας στο Statesmen: Η Ελλάδα είναι χώρα και όχι χώρος…

Έχει πολλές φορές δηλωθεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις ότι η θέσπιση Α.Ο.Ζ. στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα το οποίο η χώρα μας ασκεί και θα ασκήσει στον κατάλληλο χρόνο.”Τα τελευταία 30 χρόνια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται να αναφερθούν στην ΑΟΖ και μόνο όταν ο κύριος Δρούτσας την αποκάλεσε ΜΟΔΑ το 2011 άρχισε κάποια συζήτηση με αναφορά την ΑΟΖ, έστω και πρόχειρη.

Είναι σε όλους γνωστόν ότι από την εποχή του Τάσου Παπαδόπουλου μέχρι σήμερα οι Κύπριοι δεν μας ζητούν απλώς να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ των δύο κρατών αλλά μας παρακαλούν να το πράξουμε. Πότε δηλαδή θα πρέπει να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ με την Κύπρο, αν όχι σε αυτή τη συγκυρία που αναζητούμε διακαώς εθνικό πλούτο, προκειμένου να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας;Να ξεκαθαρίσουμε κάτι.
Η ΑΟΖ είναι γεωοικονομική έννοια ενώ η υφαλοκρηπίδα γεωλογική. Άλλωστε να τονίσω ότι αντίθετα με τις δυνατότητες που δίνει η χάραξη υφαλοκρηπίδας, η Ελλάδα με την ανακήρυξη της ΑΟΖ θα μπορεί μέχρι του ορίου των 200 ν.μ να εκμεταλλεύεται αποκλειστικά την Αλιεία, την Αιολική ενέργεια, την κυματική ενέργεια, να εφαρμόζει περιβαλλοντικές πολιτικές, μέχρι και να κατασκευάζει τεχνητά νησιά, αν θέλει!
«Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος», δήλωσε με νόημα, πριν από λίγο καιρό από τη μαρτυρική μεγαλόνησο ο Αντώνης Σαμαράς.
Εκτός από την ισχυρή προσωπικότητά του, ο μεγάλος ηγέτης της Κύπρου, έχει μείνει στην «ιστορία» για δύο σημαντικά πράγματα:
To υπερήφανο «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν.
Την χάραξη της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Και με τις δύο του κινήσεις απέδειξε πως ένας Ήγετης είναι ικανός να επιβάλλει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός εθνούς και να επιβεβαιώσει πως είναι…
χώρα και όχι χώρος. Στην Ελλάδα της μεταπολιτευσης ο λαός θυμάται κάποιους που μεταχειρίστηκαν αυτόν τον τόπο ως χώρο και κάποιος άλλλους ως χώρα. Ο Αντώνης Σαμάράς είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός, που από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, έθεσε την χάραξη της ΑΟΖ, μέσα στις άμεσες πολιτικές προτεραιότητες της δικής του διακυβέρνησης.
Αυτή τη Τετάρτη (στις 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής) ο Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τον Σταύρο Δήμα, τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και κυρίως μαζί με τους ειδικούς καθηγητή Θόδωρο Καρυώτη, Διευθυντή Ενέργειας της Κύπρου Σόλωνα Κασίνη και Στρατηγικό Σύμβουλο Νίκο Λυγερό, θα είναι μαζί μας στην παρουσίαση του βιβλίου ΑΟΖ: Από την Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση.
Για να κάνουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορα.