Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Δήλωση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο προβληματισμού και ανάληψης αποτελεσματικών δεσμεύσεων για το σύνολο της ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινωνίας

Τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας των γυναικών, η εργασιακή ανασφάλεια και οι χαμηλές αμοιβές που επιφέρουν ακόμη χαμηλότερες συντάξεις αποδεικνύουν πως η ισότητα στην αγορά εργασίας παραμένει «ευχολόγιο».


 Την ώρα που 1 στις 4 Ελληνίδες δοκιμάζεται από την έλλειψη απασχόλησης, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών ξεπερνά το 22% -αρκετά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (17%)- παρά τις ραγδαίες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων. Οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι οι «βασικοί στόχοι» της άναρχης επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της «μαύρης εργασίας», των φαινομένων φτώχειας και εκμετάλλευσης. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας κυριολεκτικά «λιμνάζουν». Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους μέσα και από τις καταργήσεις πολλών βρεφονηπιακών σταθμών και ολοήμερων σχολείων δημιουργούν επιπρόσθετα προσχώματα για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και προοπτική.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο προβληματισμού και ανάληψης αποτελεσματικών δεσμεύσεων για το σύνολο της ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινωνίας. Η κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε «άλλοθι» για την ισοπέδωση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών, αντίθετα η ανάπτυξη περνά και μέσα από τη γυναικεία δυναμική και δημιουργία. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού συνιστά βασικό όχημα για την επίτευξη της οικονομικής ανάκαμψης, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την προαγωγή των θεμελιωδών ανθρώπινων αξιών. Στόχος λοιπόν θα πρέπει να είναι η εμπέδωση της ισότητας των δύο φύλων με την καταπολέμηση κάθε είδους αναχρονιστικής διάκρισης και αποκλεισμού έτσι ώστε κάθε γυναίκα να ανταποκρίνεται με επιτυχία στους πολλαπλούς, δύσκολους και θεμελιώδεις ρόλους που καλείται να αναλάβει στη σύγχρονη κοινωνία.