Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ο Ολάντ έβαλε πάλι… αυτογκόλ

Το… μη δυνατό σημείο του Φρανσουά Ολάντ, εκτός από την ελλειμματική πυγμή του χαρακτήρα του και την κάθε άλλο παρά πληθωρική προσωπικότητά του, είναι φυσικά και η δυστοκία του να «διαβάσει» ορθώς τις εξελίξεις.

Ο σοσιαλιστής που διεκδικεί να εκπαραθυρώσει από το Ελιζέ τον Νικολά Σαρκοζί, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, επισκέφτηκε τη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο διεθνών επαφών του, προκειμένου να δείξει ότι δεν στερείται και εκείνος ερεισμάτων στο εξωτερικό.
Μόνο που η συγκυρία ήταν μάλλον ατυχής. Στο Λονδίνο, ο Φρανσουά Ολάντ υπέπεσε σε διπλό πολιτικό αυτογκόλ: Αρχικά, επιχείρησε να στείλει μήνυμα στο πανίσχυρο και επαρκώς αυτόνομο από τη γραφειοκρατία της ευρωζώνης City, ότι θα πρέπει να μπουν κανόνες και να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι των δημοσιονομικών πράξεων.
Απ’ την άλλη, συναντήθηκε, φωτογραφήθηκε και περπάτησε μαζί με τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, τον οποίο δεν δίστασε να αποκαλέσει ιδεολογικό και πολιτικό «αδελφό» του.
Η… συμπόρευση με τον… λάθος Μίλιμπαντ, από τη στιγμή που όλοι πλέον ομολογούν ότι ο αδελφός του, Ντέιβιντ, θα ήταν απείρως καλύτερος στη θέση του ηγέτη των Εργατικών, ήταν επιεικώς ατυχής. Χρονικά και πολιτικά άστοχη.
Ήρθε μερικές μόλις ώρες μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης, που ναι μεν εμφανίζουν σε πτώση τα ποσοστά αποδοχής των Τόρις και του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, την ίδια στιγμή όμως επιβεβαιώνουν ότι ο «Τόρι Μπλερ» διατηρεί αδιασάλευτη την προσωπική πολιτική ηγεμονία του, έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.
Ειδικά με τον Εντ Μίλιμπαντ μάλιστα, η διαφορά που τους χωρίζει είναι χαώδης, καθώς ο σημερινός ηγέτης των Εργατικών συγκεντρώνει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής των δυνατοτήτων του.
Μάλλον λοιπόν ο Φρανσουά Ολάντ έκανε ακόμη ένα λάθος. Που τσαλακώνει τη δική του εικόνα, και ενισχύει τις προσπάθειες του Νικολά Σαρκοζί για μια ιστορική ανατροπή.