Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η ΝΔ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ»

Δήλωση της Αναπληρώτριας Υπεύθυνης του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κα Βίκυς Ευταξά.

Η ΝΔ στηρίζει την προσπάθεια ανακήρυξης της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2014, πιστεύοντας στις δυνατότητες και την προοπτική της πόλης να εξελίξει και να επιταχύνει το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης. Η συμμετοχή στον αγώνα για την διεκδίκηση του τίτλου, δεν πρέπει να εξαντληθεί ούτε στην υπόμνηση της δυναμικής της, ούτε στα γεωμορφολογικά και ιστορικά-πολιτισμικά χαρακτηριστικά της, ούτε στο διάλογο για την πόλη, ούτε στην εκ νέου εξαγγελία παλαιών έργων.
Η πόλη έχει κορεστεί από λόγια, υποσχέσεις και στασιμότητα, στις πολιτικές που αφορούν την κεντρική κυβέρνηση.
Δεν περιμέναμε λοιπόν, θριαμβολογίες από την πλευρά του Υπουργού ΠΕΚΑ, για την καθυστερημένη υλοποίηση του αυτονόητου, όπως την αγορά απορριμματοφόρων για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, την πυροπροστασία του Σέιχ-Σου ή την χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο παρεμβάσεων στον αστικό ιστό, που στην πλειονότητά τους έχουν ήδη προταθεί και εμπεδωθεί από τους Θεσσαλονικείς.
Αντίθετα περιμέναμε ειλικρινή αυτοκριτική για το ζήτημα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να φέρει την Ελλάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για την υποβάθμιση και τη μόλυνση της λίμνης Κορώνειας, εξαιτίας « μιας σειράς επιβλαβών για το περιβάλλον δράσεων, και έλλειψης εφαρμογής του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της λίμνης». Η απόφαση ήταν αναμενόμενη λόγω της δίχρονης αδράνειας των εμπλεκόμενων υπουργείων, τόσο στην αποδοχή του υπάρχοντος master plan, όσο και στον προγραμματισμό και την υλοποίηση σειράς δράσεων που στοχεύουν στις αιτίες του προβλήματος.
Τέλος, δεν περιμέναμε την ευθεία υποτίμηση της νοημοσύνης των Θεσσαλονικέων, οι οποίοι με αντάλλαγμα το αποτεφρωτήριο και την πιθανή περιήγηση με λεωφορείο στο Σέιχ-Σου, θα πρέπει να απεμπολήσουν μία σοβαρή αναπτυξιακή πρόταση –ιδιαίτερα για τη Δυτική Θεσσαλονίκη- δηλαδή τη μεταφορά της Διεθνούς Εκθέσεως στη Σίνδο και τη μετατροπή του χώρου, που καταλαμβάνει σήμερα σε Μητροπολιτικό πάρκο.