Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η “Νίκη” της Ελλάδας

Θεά Νίκη, η προσωποποίηση της δόξας, του πολιτισμού, της νίκης που κατακτιόταν στις μάχες.
Η Θεά Νίκη, προϋπήρχε των Ολυμπίων θεοτήτων, πήρε το μέρος του Δία κατά την Τιτανομαχία και στη συνέχεια έγινε η εκλεκτή συνοδός των Ολυμπίων Θεών.
Η πανέμορφη Θεά Νίκη, κόρη της Στύγας-Ωκεανίδας και του Πάλλαντα, ήταν φτιαγμένη από εκείνα τα στοιχεία θάλασσας, ουρανού, γης, τόλμης και σοφίας που όλοι οι Θεοί ήθελαν να έχουν δίπλα τους.

Αυτή που ενέπνεε με το θάρρος της και σαγήνευε με την ομορφιά της.
Η Νίκη ήταν ακόμη το σύμβολο που κατατρόπωνε τους εχθρούς μόνο με την όψη της.
Η Νίκη είναι αυτή που ερωτευτήκαμε και αγαπήσαμε κάποτε ως αρχέγονη Ελληνική φυλή και που μας συντρόφεψε στις πιο δύσκολες πολεμικές μας διαδρομές.
Η Νίκη είναι αυτή που είχαμε πάντα μέσα μας και που καλούσαμε πάντα στις πιο αντίξοες στιγμές, να υπερβεί τα γήινα και να δώσει μαθήματα θάρρους και εθνικής αξιοπρέπειας.
Θεά Νίκη, η Θεά της παθιασμένης μάχης, αυτή που όταν την είχαμε τη θεωρούσαμε δεδομένη, αλλά που όταν χάναμε, κάναμε Τιτάνια προσπάθεια να ξαναποκτήσουμε.
Είναι η Νίκη που σήμερα ΠΡΕΠΕΙ να ξαναβρούμε. Είναι αυτή που βαθιά μέσα μας, πάντα αγαπούμε. Αυτή που τα προηγούμενα χρόνια ίσως και να προδώσαμε. Με ένα κάλεσμα της, όμως, την ξαναερωτευόμαστε και ξαναπολεμούμε.
Είναι η Νίκη που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, ο καθένας μας ξεχωριστά, αυτές τις δύσκολες ώρες.
Όταν είναι φτερωτή, όπως αυτή της Σαμοθράκης, νιώθει πως δεν την αγαπούμε και πετάει και φεύγει και τη «δανείζεται» το Λούβρο..
Όταν είναι Άπτερος, μένει στην Αθήνα, συντροφεύει τη Θεά Αθηνά και προστατεύει την πρωτεύουσά μας και την Ακρόπολη.
Η Ελλάδα μας, πρέπει να κρατήσει μέσα της και πάνω της, τη Θεά Νίκη.
Αυτή τη Νίκη που όλοι έχουμε στην καρδιά μας. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο.
Για αυτήν αγωνιζόμαστε.
Η αγάπη για την πατρίδα μας γίνεται και πάλι, πάθος και φλόγα.
Έρωτας, λατρεία και πίστη στη Νίκη, ήταν απαραίτητα στοιχεία, ακόμη και για τους Ολύμπιους Θεούς για να πιστέψουν πως μπορούν να τα καταφέρουν.
Να μην σβήσει η ελπίδα, να μην χαθεί το όραμα.
Η Νίκη να ..νικήσει!