Άντε τώρα να συγκρατήσεις το εγχώριο «σύστημα», που από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψε την προτίμησή του στην εξώθηση του Λουκά Παπαδήμου στο να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, προχωρώντας και στη δημιουργία νέου κόμματος.
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα να δείχνουν ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα είχε σοβαρό μέλλον, ενώπιον μιας κοινωνίας η οποία δυσκολεύεται να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές της με το παρόν, πόσο μάλλον να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, στην Ιταλία ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Εκεί βέβαια, η πολιτική κουλτούρα που έχει εμπεδωθεί στην κοινωνία παραπέμπει σε κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος, με πολλά μικρομεσαία κόμματα, κάτι που εξηγεί και την ιστορική αδυναμία της Ιταλίας να επενδύσει σε κυβερνήσεις μακρόχρονης προοπτικής και αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, στην περίπτωση που ο σημερινός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προχωρούσε στην ίδρυση ενός νέου κόμματος, θα είχε σοβαρές πιθανότητες να τερματίσει πρώτος στην κούρσα των επόμενων εκλογών, καθώς συγκεντρώνει 22%.
Λίγο πιο κάτω από το… μη υπαρκτό ακόμη κόμμα του Μάριο Μόντι, θα κινούνταν το Δημοκρατικό Κόμμα, δηλαδή η κυρίαρχη συνιστώσα της ιταλικής Κεντροαριστεράς, και αμέσως μετά ο Οίκος της Ελευθερίας, το κόμμα που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με 17%. Αυτά βεβαίως μπορούν να γίνουν μόνο στην Ιταλία.