Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ο Ρόμνεϊ κέρδισε, ο Ομπάμα… χαίρεται

Αν μπορούσε να προσπεράσει τον υποχρεωτικό πολιτικό καθωσπρεπισμό, που δεν του επιτρέπει να εξωτερικεύσει τα πραγματικά συναισθήματα που νιώθει, ο Μπαράκ Ομπάμα θα… πανηγύριζε όρθιος, βλέποντας μπροστά στην τηλεόραση, η μάλλον στην οθόνη του προσωπικού υπολογιστή του, τα αποτελέσματα της «Super Tuesday» για τις προκριματικές αναμετρήσεις των Ρεπουμπλικανών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είδε τον επικρατέστερο αντίπαλό του, διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ να επικρατεί στις 6 από τις 10 Πολιτείες. Η νίκη του όμως δεν ήταν ούτε εκκωφαντική, αλλά ούτε και αδιαμφισβήτητη, ώστε να πείθει ότι… τερμάτισε, και να μπορεί έτσι να επικεντρώσει την προσπάθεια και τις δυνάμεις του στην εθνική αναμέτρηση, με αντίπαλο τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης επικράτησε στο Οχάιο, που αποτελούσε και το «πετράδι του στέμματος», στην Αλάσκα, το… χωριό της Σάρα Πέιλιν, στη Μασαχουσέτη, δηλαδή ουσιαστικά εντός έδρας, στο Αϊντάχο, στο Βερμόντ και στη Βιρτζίνια.
Ο Ρικ Σαντόρουμ από την πλευρά του, που αποδείχτηκε… πολύ σκληρός για να εγκαταλείψει ή να εξελιχθεί σε εύκολη λεία για τον Μιτ Ρόμνεϊ, κέρδισε στη Βόρεια Ντακότα, στην Οκλαχόμα και στο Τενεσί. Όσο για τον Νιούτ Γκίνγκριτς, κέρδισε μονάχα στον τόπο καταγωγής του, τη Τζόρτζια.
Τα αποτελέσματα της «Super Tuesday» επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ αδυνατεί να συνασπίσει γύρω του το σύνολο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Πόσο μάλλον να επιχειρήσει τον πολιτικό διεμβολισμό του «μεσαίου χώρου», εκεί όπου έχει στρογγυλοκαθίσει ιδεολογικά ο Μπαράκ Ομπάμα.
Όπως εξελίσσεται η προεκλογική μάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπαράκ Ομπάμα οδεύει με χαρακτηριστική άνεση προς την επανεκλογή του. Θυμίζοντας, με άλλους όρους, παραμέτρους και συνθήκες, την επανεκλογή του Μπιλ Κλίντον το 1996, με αντίπαλο από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών Μπομπ Ντόουλ.