Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

«Πάρκο Γαλλίας» στο δημαρχείο

Ένα σιντριβάνι που θα φωτίζεται τα βράδια με τα χρώματα της Γαλλίας (άσπρο, κόκκινο, μπλε) και δέκα κολόνες φωτισμού με φωτογραφίες από ισάριθμα πάρκα του Παρισιού θα κυριαρχούν στο νέο «Πάρκο Γαλλίας» που δημιουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης απέναντι από το δημαρχείο.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη

fkoutsamparis@makthes.gr

Η διαμόρφωσης του «Πάρκου Γαλλίας» εντάσσεται στις δράσεις της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, με αφορμή τη διεκδίκηση του τίτλου «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 2014» για τη Θεσσαλονίκη. Η ιδέα προέκυψε στη διάρκεια εκδήλωσης που έκανε ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Κριστιάν Τιμονιέ, προς τιμή του συλλόγου «Φίλων Πρασίνου» της πόλης. «Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την εκδήλωση τα διέθεσε ο πρόξενος για το πάρκο. Οι ‘Φίλοι Πρασίνου’ έκαναν τα σχέδια και εμείς θα κατασκευάσουμε το πάρκο με το τεχνικό προσωπικό μας», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου.
Το «Πάρκο Γαλλίας» θα γίνει δίπλα από το Α’ Γυμνάσιο και το Πάρκο Προσκόπων στην παλιά Ηλεκτρική Εταιρεία. «Το πάρκο θα κοσμεί και ένα άγαλμα που θα μας παραδοθεί από μουσείο της Γαλλίας», αναφέρει στη «Μ» ο πρόεδρος των «Φίλων Πρασίνου» Γρηγόρης Νικολαΐδης, εμπνευστής της ιδέας. Τα σχέδια του πάρκου έγιναν από την κ. Νανά Χατζηαθανασιάδου. Ο δήμος απευθύνθηκε και σε άλλες αδελφοποιημένες πόλεις για συνεργασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ανταποκρίθηκε θετικά και η πόλη της Μπολόνια, που θα προσφέρει φυτά και δέντρα. Έτσι, δρομολογείται και η δημιουργία του «Πάρκου Μπολόνιας» στο κέντρο της πόλης.

Δίκτυο πράσινων πόλεων
Η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος απηύθυνε πρόσκληση σε μεγάλες πόλεις της χώρας για τη θεσμοθέτηση ενός δικτύου πράσινων πόλεων και έλαβε μέχρι σήμερα θετική απάντηση από επτά δήμους: τα Ιωάννινα, την Κατερίνη, την Κέρκυρα, την Κομοτηνή, την Καλαμάτα, τη Θέρμη και τα Τρίκαλα. «Αυτό το δίκτυο θα είναι ένα πεδίο συνεργασίας και δράσεων για το περιβάλλον καθώς και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ούτως ώστε όποια τεχνογνωσία και ιδέα υπάρχει να ανταλλάσσεται μεταξύ αυτών των πόλεων και να δημιουργηθεί μια δύναμη που θα ωθεί τα πράγματα προς μια περιβαλλοντική ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

Ημερίδα για την πράσινη πρωτεύουσα
Στο πλαίσιο των δράσεων του δήμου για τη «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014» εντάσσεται και η ημερίδα με θέμα «Η διαμόρφωση ενός νέου αστικού περιβάλλοντος και τα αναπτυξιακά οφέλη για την πόλη και τους πολίτες», που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 2 Μαρτίου στο δημαρχείο. Χαιρετισμό στην ημερίδα θα απευθύνει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ μεταξύ των κεντρικών ομιλητών θα είναι ο αντιπρόεδρος του συντονιστικού κέντρου για την κλιματική αλλαγή του υπουργείο Περιβάλλοντος του Αμβούργου Rainer Scheppelmann. «Είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική πόλη διεκδικεί τον ευρωπαϊκό τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας. Για μας πρόκειται για κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από έναν αγώνα δρόμου», σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα.
Μαζί με τη Θεσσαλονίκη διαγωνίζονται άλλες 18 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, η Φρανκφούρτη, η Βιέννη, η Σαραγόσα. Ο νικητής αναμένεται να ανακοινωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο.