Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ώρα Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ

Η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, θα ανακοινωθεί το ερχόμενο Σάββατο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών επιστρέφει την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, και θα ασχοληθεί προσωπικά με τους υπουργούς που προτίθενται να στηρίξουν την υποψηφιότητά του.
Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υπογράψει 80 βουλευτές και 50 στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Διευκρινίζεται ότι για την ανακήρυξη της υποψηφιότητας απαιτούνται 93 υπογραφές των μελών του Εθνικού Συμβουλίου επί συνόλου 360. Οι υπογραφές θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα.
Ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί μέχρι να κλείσει το «κούρεμα» των ομολόγων. Σ’ αυτό το πλαίσιο η παραίτηση του από την κυβέρνηση θα υποβληθεί μετά τις 10 Μαρτίου, με πιο πιθανή ημερομηνία την 11η ή την 12η του ίδιου μήνα, όπου θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο. Εν τω μεταξύ ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενώ αρχικά είχε αποφασίσει να υποστηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο, μετά την απόφαση του τελευταίου να συμπορευθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προσανατολίζεται να υποστηρίξει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ραγκούση.
Πάντως τόσο η υποψηφιότητα του Χρήστου Παπουτσή, όσο και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζει προβλήματα που έχουν σχέση με τη συλλογή των υπογραφών. Μόνο ένας εκ των δύο, όπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του Εθνικού Συμβουλίου, μπορεί να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ο Γιάννης Ραγκούσης να παρουσιάσει το «δικό» του μανιφέστο, το οποίο είτε είναι υποψήφιος είτε όχι, θα καταγράψει τη τάση των «εκσυγχρονιστών» στο μετεκλογικό τοπίο. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ της επόμενης ημέρας, θα έχει μια «κεντρώα» ηγεσία υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μια «αριστερή-παπανδρεϊκή» τάση υπό τον Χρήστο Παπουτσή και μια «δεξιά» υπό τον Γιάννη Ραγκούση. Κάπου εδώ εντάσσεται και η «πλατφόρμα»-με βάση τις θέσεις που κατέθεσε- Πάγκαλου.