Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Η τρόικα στέλνει Έλληνες για… ελεγκτές

Ενώ η Ελλάδα βαδίζει με σταθερά βήματα για μια εξόχως πολωτική προεκλογική περίοδο, όπου η αναμέτρηση μεταξύ των κομμάτων αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, η τρόικα… ξεσκονίζει βιογραφικά, για να επιλέξει εκείνους οι οποίοι θα έλθουν στην Αθήνα ως μέλη των τεχνικών κλιμακίων, που θα συνδράμουν την κυβέρνηση στο έργο της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή που κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες είναι να προτιμηθούν για τις θέσεις των συμβούλων-ελεγκτών της κυβέρνησης, Έλληνες οι οποίοι υπηρετούν στις υπηρεσίες της Κομισιόν, και θα κληθούν να εργαστούν με απόσπαση ή διάθεση στην Αθήνα. Προκειμένου να μεταφέρουν την αναγκαία τεχνογνωσία τους, να συμβάλλουν σε τομείς κυβερνητικού έργου που θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμοι για την επιτυχή πρόοδο του Μνημονίου ΙΙ, και να ασκούν έλεγχο όπου χρειάζεται.
Στα ανώτερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζεται η άποψη ότι η επιλογή Ελλήνων δεν θα προκαλέσει στην Αθήνα τις αντιδράσεις που θα περίμενε κανείς αν έφταναν στη χώρα Γερμανοί, για παράδειγμα, τεχνοκράτες. Έτσι, θα διευκολυνθεί το έργο της τρόικας, και θα υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα.
Στο παραπάνω πλαίσιο, από τις Βρυξέλλες διαρρέεται η πληροφορία ότι κεντρικό ρόλο στην επιλογή εκείνων που θα έλθουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στις μεταρρυθμίσεις, θα έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος γνωρίζει καλά τη γραφειοκρατία των δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της πολυετούς θητείας του σε θέση αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.