Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Τέλος τα υλικά από τα νοσοκομεία!

Χωρίς υλικά κινδυνεύουν να μείνουν τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας εξαιτίας του εμπάργκο που έχουν επιβάλει από χθες και για μία βδομάδα οι προμηθευτές του ΕΣΥ.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr


Τα αποθέματα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων επαρκούν για τουλάχιστον άλλες 20 ημέρες ή και για έναν μήνα, αλλά σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση δεν αποκλείεται να στερέψουν τα υλικά στα νοσοκομεία και να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία τους.
Όπως επισημαίνουν στη «Μ» οι εργαζόμενοι, είναι πιθανό να δούμε πάλι, όπως και στο παρελθόν, κλινικές ή τμήματα νοσοκομείων να αλληλοδανείζονται υλικά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και να κάνουν τη δουλειά τους.
Οι προμηθευτές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ’ αόριστον το εμπάργκο στην προμήθεια υλικών παντός τύπου (γάζες, γάντια, στεντ, ορθοπεδικά και άλλα) αν έως τις 12 Μαρτίου δεν τους καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλονται και αν δεν εξαιρεθούν από το «κούρεμα» τα ομόλογα που τους δόθηκαν για την εξόφληση παλαιότερων οφειλών.
Όπως αναφέρουν σε κοινό ψήφισμά τους, το οποίο υπογράφουν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών, «τα άτοκα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία δόθηκαν αντί των ληξιπρόθεσμων αξιώσεων του κλάδου των ετών 2008 και 2009 από τα νοσοκομεία, παραιτούμενοι των νόμιμων απαιτήσεών μας για τόκους συνολικού ύψους πάνω από 40%, περιλαμβάνουν ΦΠΑ, φόρους και ειδικές εισφορές που έχουμε ήδη καταβάλει και ανέρχονται συνολικά σε ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το κεφάλαιο των επιχειρήσεών μας, με αποτέλεσμα ενδεχόμενο κούρεμά τους να οδηγεί μαθηματικά σε πλήρη αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας μας».
Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν την τακτική των μεθοδεύσεων του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις υποσχέσεις για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών προς τον κλάδο τους των ετών 2010 και 2011. «Πέραν των ηχηρών υποσχέσεων του υπουργείου Υγείας περί άμεσης και πλήρους αποπληρωμής ώς το τέλος του Ιανουαρίου 2012 και ιδιαίτερα των διαβεβαιώσεων του υφυπουργού κ. Τιμοσίδη και του γενικού γραμματέα κ. Πολύζου την 4η Ιανουαρίου περί πλήρους αποπληρωμής των οφειλών τού έτους 2010 και των επτά πρώτων μηνών του 2011, που συγκεκριμενοποιήθηκε ρητά στις 9 Ιανουαρίου, με την αναφορά σε συγκεκριμένα εντάλματα και ποσά ύψους 392 εκατομμυρίων ευρώ, τίποτε δεν έχει γίνει, αν κι έχουν περάσει δύο μήνες», επισημαίνουν οι προμηθευτές του ΕΣΥ.

Στην εντατική τα νοσοκομεία
Οριακή χαρακτηρίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Πέτρος Κετικίδης, ο οποίος επισημαίνει στη "Μ" ότι το εμπάργκο των έξι ημερών από τους προμηθευτές δεν είναι μικρό διάστημα για να εμφανιστούν ελλείψεις σε υλικά.
«Το πάγωμα των προμηθειών και οι μειωμένοι κατά 50% προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία τους. Κάποια νοσοκομεία έχουν αποθέματα για τις επόμενες 20 ημέρες και άλλα έως τα μέσα Απριλίου. Ελπίζω, πάντως, οι προμηθευτές να δείξουν ευαισθησία, διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές», δηλώνει ο κ. Κετικίδης.
Ο διοικητής του «ΑΧΕΠΑ» Γιώργος Βέργουλας εξηγεί στη «Μ» ότι το νοσοκομείο έχει υλικά και προσθέτει ότι, ακόμη κι αν οι προμηθευτές συνεχίσουν το εμπάργκο τους, δεν θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.
Για δύο βδομάδες επαρκούν και τα υλικά που έχει το Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Όπως εξηγεί στη «Μ» ο διοικητής Γιώργος Χριστιανόπουλος, σε περίπτωση που προκύψει σοβαρό πρόβλημα, τα νοσοκομεία συνεργάζονται μεταξύ τους και αλληλοκαλύπτονται σε υλικά, ενώ και οι προμηθευτές, παρά το εμπάργκο, συνήθως προμηθεύουν υλικά για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών.