Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η άγνοια σκοτώνει, αλλά… ποιος σκοτώνει την άγνοια;

Το μυθιστόρημα «Η Φάρμα των ζώων» του Τζορτζ Όργουελ, μια αλληγορία με πολιτική χροιά, δείχνει ότι οι άνθρωποι ναι μεν επαναστατούν εναντίον κάποιου που θεωρούν ότι τους υποδουλώνει, αλλά τελικά υποδουλώνονται σε έναν νέο «αρχηγό» και μάλιστα υπό χειρότερες συνθήκες.
Γιατί όμως να υποδουλώνονται; Είναι τόσο αδύναμοι που δεν μπορούν να αντισταθούν, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς; Ή απλά δεν γνωρίζουν τις δυνατότητές τους; Δυστυχώς η άγνοια όχι μόνο των δυνατοτήτων, αλλά και της αλήθειας, του σωστού και του λάθους, διαμορφώνει καταστάσεις που εκμεταλλεύονται κάποιοι επίδοξοι «αρχηγοί».
Στο τομέα της διατροφής και διαιτολογίας, όπου το «ό,τι δηλώσεις είσαι» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ως «αρχηγοί» εμφανίζονται οι επίδοξοι «φραγκοφονιάδες» που κάθε άλλο παρά να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους θέλουν. Είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν «εντυπώσεις» με «μαγικά τρόφιμα» που αδυνατίζουν, με «μαγικές δίαιτες» που αφαιρούν το λίπος στο «πι» και «φι», με «μαγικά τεστ» που θα ορίσει τι παχαίνει κάποιον και τι τον αδυνατίζει, τα οποία βέβαια έχουν και το «μαγικό» τους κόστος.
Μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον άνθρωπο που θέλει να χάσει το βάρος του ανώδυνα και γρήγορα; Αφού δεν γνωρίζει το σωστό και το λάθος, είναι λογικό να «μαγευτεί» από τον «αρχηγό» και να τον ακολουθήσει πιστά. Βέβαια το πρόβλημα είναι γιατί υπάρχει αυτή η άγνοια για το σωστό; Εδώ έρχονται οι ειδικοί, Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, να δώσουν τον αγώνα τους, για την επικράτηση του σωστού μέσω ατομικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης, αλλά και μέσω χάραξης «διατροφικής πολιτικής»… αρκεί και εκεί να μην συναντούμε «θύματα» του εύκολου και γρήγορου χρήματος, γιατί παντού υπάρχουν «μαύρα πρόβατα».
Η ΕΔΔΕ (Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος) κάνει βήματα για την «εκκαθάριση» του τοπίου από τους επίδοξους «αρχηγούς» μέσω καταγγελιών και ερωτημάτων που θέτει σε αρμόδιες υπηρεσίες. Και μια υπηρεσία… γνωστή και ως Υπουργείο, μετά από καταγγελία που έγινε για το λεγόμενο «τεστ δυσανεξίας» απάντησε εγγράφως στην ΕΔΔΕ ότι μέχρι να δοθεί απάντηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) … ΔΕΝ θα επιτρέπεται η χρήση του κατά πολλούς γνωστό «τεστ δυσανεξίας» και σαφώς γνωρίζει και επισημαίνει ότι αρμόδιοι για θέματα διατροφής είναι οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι… και δεν εννοεί αυτούς που δεν είναι διαιτολόγοι και απλά «το παίζουν». Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε…