Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Επικίνδυνη αβεβαιότητα στο Ιράν

Την ώρα που ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κουνάει με νόημα το δάχτυλο στη Δύση, αφήνοντας να εννοηθεί ευθέως ότι στην περίπτωση που, με πρωτοβουλία του Ισραήλ εξαπολυθεί επίθεση κατά του Ιράν, με στρατηγικό στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, η Τεχεράνη θα απαντήσει… καταλλήλως, στο εσωτερικό της χώρας η πολιτική ηγεμονία του δείχνει να τρεμοπαίζει.

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Ιράν, οι υπερσυντηρητικοί αντίπαλοι του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, οι οποίοι βρίσκονται πολιτικά πλησιέστερα στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, κατάφεραν να επικρατήσουν.
Και ουσιαστικά, θα θέσουν υπό… κηδεμονία τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας, με φόντο τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2013. Μέχρι τότε, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει νέες ισορροπίες με τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, και να προσπαθήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η επανεκλογή του, η οποία, υπό άλλες συνθήκες θα φάνταζε περίπου ως αυτονόητη.
Η πολιτική αβεβαιότητα που αναπτύσσεται στην Τεχεράνη λοιπόν, δημιουργεί ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο μείγμα, σε μια εποχή κατά την οποία τόσο το Ιράν όσο και η Δύση μοιάζουν να βρίσκονται… με το δάχτυλο στη σκανδάλη