Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Αιτία και αποτέλεσμα

O Ολυμπιακός έχασε ιστορική ευκαιρία να προχωρήσει ακόμα περισσότερο στο Γιουρόπα Λιγκ, όχι μόνο να γράψει λαμπρή σελίδα στην ιστορία του, αλλά και να βοηθήσει ακόμα περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όσο καλά τα πήγαν στον αγώνα του Χάρκοβο οι “ερυθρόλευκοι”, άλλο τόσο άσχημα αντέδρασαν στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ομάδα και προπονητής.
Οι μεν παίκτες έκαναν το 1-0 στο 14′, αλλά συνέχισαν να τρέχουν σαν τρελοί, πιέζοντας πολύ ψηλά τους Ουκρανούς για να τελειώσουν το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο σπαταλώντας δυνάμεις και ενέργεια.
Απο εκεί και μετά όμως έκαναν το λάθος να γυρίσουν απο μόνοι τους πίσω. Ίσως ασυναίσθητα βλέποντας τις δυνάμεις τους να τους εγκαταλείπουν, ίσως πιέστηκαν από τη Μέταλιστ. Γύρισαν πίσω άτακτα, χωρίς στρατηγική, τακτική και σχέδιο. Να “ροκανίσουν” δηλαδή το χρόνο και να αναγκάσουν τους Ουκρανούς να αναλώνονται σε “ποδιές” στα πλάγια του γηπέδου. Δεν έκαναν γκολ τις ευκαιρίες που είχαν, δεν “τελείωσαν” την πρόκριση πριν την ώρα της και το πλήρωσαν. Οι Ουκρανοί και με λίγο τύχη παραπάνω, βγήκαν… στεγνοί από την τρικυμία και άρχισαν να “χτίσουν” το παιχνίδι τους. Με ηγέτη τον εκπληκτικό αυτό παίκτη, τον Ταϊσον εκμεταλλεύτηκαν τα παιδαριώδη λάθη των αντιπάλων τους και έφτασαν στην πρόκριση.
Ηταν εμφανές πως οι “ερυθρόλευκοι” βιάζονταν να τελειώσουν τη δουλειά. Άτσαλα, βιαστικά, με πασαλείμματα. Δεν άφησαν τους Ουκρανούς να… βράσουν στο “πρέπει” της ανατροπής, ούτε ακόμα και όταν χάθηκε το πέναλτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν έπιασε τη μπάλα ο Μέγιερι στο πέναλτι, έτρεχε σαν τρελός να δώσει συνέχεια στο παιχνίδι χωρίς κανένας από τους συμπαίκτες του να είναι στην επίθεση.
Ο προπονητής, όσο καλά τα πήγε στο Χάρκοβο, άλλο τόσο άσχημα αντέδρασε στο Καραϊσκάκη. Ναι, έκανε ατομικά λάθη ο Μέγιερι και δέχθηκε τα γκολ ο Ολυμπιακός. Τι να κάνει ο Βαλβέρδε. Δεν είναι το ζήτημα αυτό.
Ανεξάρτητα από τα δυο γκολ, η Μέταλιστ ήταν εμφανές πως είχε όλο το γήπεδο δικό της από το 60′ και μετά. Έβγαινε με απίστευτη ευκολία απέναντι στον Αβραάμ Παπαδόπουλο και με την άμυνα σε πλήρη απώλεια στήριξης. Αν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι οι Ουκρανοί διαθέτουν “δαίμονες” ειδικά στην επίθεση, τα πράγματα έγιναν πιο απλά. Η διαχείριση ακόμα και των τραυματισμών που προέκυψαν στο παιχνίδι ήταν κακή. Ο Τζιμπούρ ήταν σε τραγική βραδιά και τελείωσε το παιχνίδι, στερώντας ουσιαστικά έναν παίκτη από τη μεσαία γραμμή. Ακόμα και η τρίτη αλλαγή έγινε στο 83′, ο Ντιόγκο να τονώσει την επίθεση, όταν ζητούσε ο Ολυμπιακός ένα γκολ για να αλλάξει τη μοίρα του. Ηταν όμως πάρα πολύ αργά…