Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αν δεν υπήρχε το FBI…

Η αποκάλυψη των αμερικανικών ΜΜΕ για την έρευνα που διεξήγαγε το FBI γύρω από τον Στιβς Τζομπς, το 1991, δείχνει το μέγεθος της ευγνωμοσύνης που οφείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και συνολικά η ανθρωπότητα, στις μυστικές υπηρεσίες της υπερδύναμης.

Σύμφωνα με τη σχετική αφήγηση, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν διευθυντής της CIA, σκέφτηκε να προτείνει μια κυβερνητική θέση στον Στιβ Τζομπς. Ο οποίος είχε ήδη αρχίσει να ξεχωρίζει στον χώρο των τεχνολογιών, για την ατίθαση και πρωτοπόρα σκέψη του.
Η έρευνα του FBI βρήκε μια σειρά από… κουσούρια για τη μεγαλύτερη διάνοια που πέρασε από τον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Από το γεγονός ότι είχε κάνει χρήση ουσιών όταν ήταν νέος, μέχρι τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του, που σύμφωνα με εκείνους οι οποίοι έδωσαν τις σχετικές καταθέσεις στο FBI, τον καθιστούσε δύσκολα «χειραγωγούμενο».
Το αν τα παραπάνω στοιχεία οδήγησαν τον… σωστό Μπους στην απόφαση να μην προτείνει τελικά στον Στιβ Τζομπς μια θέση στην κυβέρνησή του, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Είναι ωστόσο λίγο δύσκολο να επηρεάστηκε καθοριστικά ο τότε πλανητάρχης, από τη στιγμή που έχοντας περάσει και ο ίδιος από τις μυστικές υπηρεσίες, γνώριζε από πρώτο χέρι πόσο μπορούσε να… υπολογίζει τις αναφορές που συντάσσονταν και έφταναν στο γραφείο του.
Σε κάθε περίπτωση, η Ιστορία πρέπει να ευγνωμονεί το FBI. Αν δεν υπήρχε εκείνη η έρευνα για τον Στιβ Τζομπς, ενδεχομένως να είχε εμπλακεί με την πολιτική, και να είχε εγκαταλείψει ημιτελή την επανάσταση της γνώσης που ξεκίνησε στον χώρο των νέων τεχνολογιών. Από την άλλη βέβαια, μπορεί και να είχε ξεκινήσει μια τέτοια επανάσταση στην πολιτική. Και μάλιστα, στο μεγαλύτερο stage από όλα…