Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Φεύγει… για να ξαναγυρίσει

Τους «Financial Times» επέλεξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να… θυμίσει στην ιταλική αλλά και ευρύτερα την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη την απόφασή του να αποχωρήσει από τον στίβο της ενεργούς πολιτικής, οριστικά και αμετάκλητα.

Ο «Καβαλιέρε», ο οποίος απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία της Ιταλίας για να συγκροτηθεί η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι, η οποία και ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση που διέρχεται, επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις εκλογές του 2013, αλλά αντιθέτως θα στηρίξει τον Αντζελίνο Αλφάνο, προκειμένου να εδραιωθεί ως ηγέτης της Κεντροδεξιάς, και να επικρατήσει των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
Μια αποστροφή του ιστορικού προέδρου της Μίλαν ωστόσο, δείχνει ότι ο έμφυτος ναρκισσισμός που τον συνοδεύει από το ξεκίνημα της διαδρομής του στα δημόσια πράγματα της γειτονικής χώρας, είναι… ακόμη μαζί μας. Και ουσιαστικά, αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο της μελλοντικής επαναδραστηριοποίησής του σε κεντρικούς πολιτικούς ρόλους.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι λοιπόν σχολίασε με νόημα ότι αποχώρησε από την κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ η δημοφιλία του είναι σχεδόν διπλάσια τόσο σε σχέση με τον Νικολά Σαρκοζί όσο και έναντι της Άνγκελα Μέρκελ, δηλαδή των δυο ηγετών που αυτή τη στιγμή κυριαρχούν στην Ενωμένη Ευρώπη.
Γιατί λοιπόν να μην επιχειρήσει να εξαργυρώσει αυτή την προσωπική δημοφιλία, και να προσπαθήσει μετά το 2013 για το μεγάλο comeback; Αυτή τη φορά, από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.