Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Θα προλάβει να τον σταματήσει;

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να επισκεφτεί ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει συνάντηση και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ή τον επικρατέστερο για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος είναι πολιτικά αναβαθμισμένος μετά την πρόσφατη επανεκλογή του στην ηγεσία του Λικούντ, προσέρχεται στην Ουάσινγκτον, έτοιμος να… πυροδοτήσει την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με την επίθεση που η ανθρωπότητα τρέμει, αλλά δεν γνωρίζει ακόμη πως μπορεί να αποτρέψει. Την επέμβαση στο Ιράν.
Εδώ και αρκετούς μήνες, τα μηνύματα που έρχονται από το Τελ Αβίβ είναι αρκούντως ανησυχητικά, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ επαναφέρει συχνά την αναγκαιότητα της επίθεσης κατά του Ιράν, προτού προλάβει η Τεχεράνη να ολοκληρώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Και να μπορεί πλέον εκείνη να χτυπήσει το Τελ Αβίβ.
Μόλις την προηγουμένη εβδομάδας, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί ανησυχίας του Υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα, για το ενδεχόμενο να χτυπήσει απροειδοποίητα το Ισραήλ το Ιράν εντός των επόμενων μηνών, πιθανότατα μέσα στην άνοιξη. Μια επίθεση που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποτρέψει, από την άλλη όμως δεν έχει… τον χρόνο για κάτι τέτοιο, καθώς είναι αφοσιωμένη στη στρατηγική στόχευση της επανεκλογής Ομπάμα.
Είναι βέβαιο ωστόσο ότι με αφορμή την επίσκεψη Νετανιάχου στην πρωτεύουσα της υπερδύναμης, το θέμα του Ιράν θα βρεθεί εκ των πραγμάτων και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Με έκδηλη των αγωνία του Λευκού Οίκου, να προλάβει το… start.