Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

«Αυτοκτονεί» το κοινωνικό κράτος

Στην ουρά για την απογραφή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού. Στην αγωνία για την κλήρωση των σπιτιών στους οικισμούς εργατικών κατοικιών.
Του Θεόφιλου Σιχλετίδη
Στη χαρά για το δάνειο που εγκρίθηκε με επιδότηση επιτοκίου. Στην εκδρομή μαζί με τους συναδέλφους από το εργοστάσιο και τη βιοτεχνία. Το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα δεν είναι και καμιά σπουδαία υπόθεση, και τώρα, αν καταργηθούν οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, θα γίνει μια ανύπαρκτη υπόθεση.
Χθες νωρίς το μεσημέρι, ένα ζευγάρι, εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και γονείς ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες, βγήκαν στον δεύτερο όροφο των γραφείων του οργανισμού, στο κέντρο της Αθήνας, και απειλούσαν ότι θα πέσουν στο κενό. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου, οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ και του ΟΕΕ έδιναν συνέντευξη Τύπου, και τα νέα για τους δύο συναδέλφους τους στην Αθήνα προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση. Στην Αθήνα το περιστατικό έληξε, αλλά το θέμα με τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ παραμένει, και η κατάργησή τους μάλλον μπορεί να παρομοιαστεί με μία «αυτοκτονία» του κοινωνικού κράτος στην Ελλάδα.
Στο γιατί οι τροϊκανοί ζητούν την κατάργηση αυτών των δύο οργανισμών, δύο από τους λίγους που δεν επιβαρύνουν ούτε με λίγα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, η απάντηση από το υπουργείο Εργασίας έχει να κάνει με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή με την κατάργηση της εργατικής και εργοδοτικής εισφοράς 2% υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ. Πέρα από το 2%, υπάρχουν και 3,2 δισ. ευρώ -ποσό δεκαπλάσιο από αυτό που έλειπε από τις επικουρικές συντάξεις και απείλησε να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το PSI- που οφείλει το ΙΚΑ στον ΟΕΚ (2,2 δισ.) και στον ΟΕΕ (1 δισ.), χρήματα που έχουν εισπραχτεί και είναι άγνωστο αν συνεχίσουν να οφείλονται και να εγγράφονται ως έλλειμμα αν καταργηθούν οι δύο οργανισμοί.
Η «προίκα» του ΟΕΕ και του ΟΕΚ είναι αρκετά μεγάλη. Η Εργατική Εστία διαθέτει 200 εκατ. ευρώ αποθεματικά, ενώ τα αποθεματικά της Εργατικής Κατοικίας φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ. Στην Εργατική Εστία ανήκουν 176 κτίρια, σε μέρος των οποίων στεγάζεται το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ιδιωτικού τομέα, που τώρα κινδυνεύει με μείνει άστεγο και χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη. Η ακίνητη περιουσία της Εργατικής Κατοικίας είναι… ανεκτίμητη. Κάποιες εκτιμήσεις -μπορεί κάπως υπερβολικές, αλλά σχετικά βάσιμες- μιλούν για ακίνητη περιουσία ύψους 5 δισ. ευρώ! Στη Θεσσαλονίκη, η Εργατική Κατοικία έχει στην κατοχή της 560 στρέμματα, και τουλάχιστον τα μισά από αυτά ανήκουν στην κατηγορία των «φιλέτων», όπως αυτό μεταξύ του ΙΚΕΑ, του Μάτζικ Παρκ και της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου. Στη λίστα της «προίκας» τελευταίοι -όχι από πλευράς σημασίας- βρίσκονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της Εργατικής Εστίας και τα 2.300 παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτούς, που, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, «δεν αποτελούν προτεραιότητα».

Τα δάνεια και τα ενοίκια
Η κατάργηση του ΟΕΚ, χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς θα γίνει, αφήνει στον αέρα τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων. Χιλιάδες δικαιούχοι σπιτιών σε συνοικισμούς εργατιών κατοικιών δεν έχουν αυτή τη στιγμή παραχωρητήρια. Στη Θεσσαλονίκη υπολογίζονται περίπου στους 800. Το τι τελικά θα πληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι, για να μπορέσουν να πάρουν τα παραχωρητήρια των σπιτιών τους, παραμένει άγνωστο. Ο ΟΕΚ ζητάει μόνο μέρος του κόστους κατασκευής, ενώ το υπουργείο Οικονομικών -στο οποίο θα περιέλθουν όλα τα στοιχεία του ΟΕΚ αν καταργηθεί- είναι υποχρεωμένο να ζητήσει τουλάχιστον την αντικειμενική αξία. Άγνωστη είναι και η τύχη του νέου, υπό ολοκλήρωση οικισμού -120 κατοικιών- της Εργατικής Κατοικίας στα Διαβατά. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες δάνεια με επιδότηση επιτοκίου τρέχουν από τον ΟΕΚ -στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον 4.500. Κανείς στο υπουργείο Εργασίας δεν γνωρίζει ποιος και πώς θα συνεχίσει να επιδοτεί τα επιτόκια αν καταργηθεί ο ΟΕΚ. Στον αέρα -περισσότερο από τα παραχωρητήρια και τα επιτόκια- βρίσκονται οι αιτήσεις για την επιδότηση ενοικίου. Φέτος, μόνο στη Θεσσαλονίκη έγιναν 5.500 αιτήσεις από χαμηλόμισθους εργαζομένους και καμία από αυτές δεν έχει εγκριθεί.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9:30 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΟΕΕ στη Θεσσαλονίκη (Μητροπόλεως με Εθνικής Αμύνης) διοργανώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι των δύο οργανισμών. Στη συγκέντρωση καλούν το ΕΚΘ και το ΠΑΜΕ.


ΕΙΠΑΝ
«Η κυβέρνηση καταργεί κοινωνικές παροχές και ευνουχίζει το συνδικαλιστικό κίνημα. Με ποια νομιμοποίηση; Αυτές οι αποφάσεις είναι παράνομες και αντισυνταγματικές. Την Εργατική Εστία την ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και την καταργεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος».
Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, πρόεδρος ΕΚΘ

«Η περιουσία των δύο οργανισμών δεν είναι του κράτους αλλά των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Με όρους αγοράς, λοιπόν, αυτή η περιουσία πρέπει να μετοχοποιηθεί και να μοιραστεί στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους».
Γιώργος Σικούρης, εργαζόμενος στον ΟΕΕ

«Καταργούν δύο οργανισμούς που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και αποδίδουν κοινωνικές παροχές, γιατί θέλουν να φοβίσουν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και να σβήσουν τις ελπίδες των ιδιωτικών υπάλλήλων για ένα σπίτι».
Γιώργος Αταλόγλου, εργαζόμενος ΟΕΚ