Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Νίκος Νικολόπουλος : «Αν αυτό που έκανε τώρα ο Σαμαράς, το έκανε από την αρχή ο Παπανδρέου, η Ελλάδα δεν θα ήταν σήμερα σε αυτά τα χάλια…»

«Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει, ευθύς εξαρχής, να ξενυχτήσει και να ταλαιπωρήσει την τρόικα, είχε ξεσκονίσει τόσο αναλυτικά το πρώτο μνημόνιο και είχε διαπραγματευτεί ουσιαστικά, θέτοντας και ουσιαστικές «κόκκινες γραμμές» και αντιπροτάσεις, η Ελλάδα δεν θα είχε φτάσει στα σημερινά χάλια».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Ι. Νικολόπουλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε μέσα ενημέρωσης της Αθήνας και της Πάτρας, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά φάνηκε τι σημαίνει διαπραγμάτευση και πόσο καταλυτικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει μια υπεύθυνη και στοχευμένη ελληνική στάση.
«Αυτή τη φορά ο Σαμαράς έκανε την διαφορά. Τις προηγούμενες, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος έκλειναν τις συμφωνίες εν ριπή οφθαλμού και ψήφιζαν τα μνημόνια με κλειστά μάτια, για να αποδειχθεί εκ των υστέρων πως… ούτε οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν τα είχαν διαβάσει» πρόσθεσε ο Αχαιός πολιτικός, προσθέτοντας πως για πρώτη φορά, οι δανειστές βρήκαν απέναντί τους έναν πολιτικό ηγέτη που δεν δέχτηκε τη «συνταγή» αδιαμαρτύρητα, που μίλησε ευθαρσώς για τα υφεσιακά μέτρα, που έθεσε «κόκκινες γραμμές» και ανάγκασε τη τρόικα σε πολλές υποχωρήσεις και αναθεωρήσεις.
«Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή λέγεται “διετία ΠΑΣΟΚ”» επεσήμανε ο Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. σημειώνοντας πως η πρωτοφανής αφερεγγυότητα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, η αδράνεια που επέδειξαν και η παντελής ανικανότητά τους, μετέτρεψαν την Ελλάδα και τους πολιτικούς εκπροσώπους της σε παντελώς αναξιόπιστους. Αποκαλύπτοντας, μάλιστα, λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πόσες φορές ο Α. Σαμαράς συνάντηση «τοίχο δυσπιστίας» των δανειστών. «Φτάσαμε στα έσχατα επίπεδα αναξιοπρέπειας και αναξιοπιστίας, εξαιτίας του “αρχιτέκτονα του χάους”, κ. Παπανδρέου. Και αυτό χρεώνεται σήμερα και στον Σαμαρά. Είναι άδικο. Και για τον Σαμαρά, όσο και πολύ περισσότερο για τον ελληνικό λαό, ο οποίος επί δύο χρόνια πληρώνει το μάρμαρο. Όμως έτσι είναι και πρέπει ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και όσοι είμαστε δίπλα του, να το παλέψουμε κι αυτό. Και θα το παλέψουμε…» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος.
 * «Δεν είναι μόνο οι συντάξεις, πέτυχε πολλά ο Σαμαράς…»
Αναφερόμενος στη συμφωνία, στην «εμμονή για τις συντάξεις» και την διαφορά των 300 εκ. ευρώ, ο κ. Νικολόπουλος τα χαρακτήρισε όλα αυτά «παραμορφωτική προπαγάνδα του συστήματος ΠΑΣΟΚ». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Μην πέφτετε στην παγίδα της πράσινης λαίλαπας… Σκεφτείτε μόνο, πως τις προηγούμενες μέρες όλα τα πρωτοσέλιδα έγραφαν για τον 13ο και 14ο μισθό. Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα! Έφυγε από την μέση μετά την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά. Ο Σαμαράς δεν διαπραγματεύτηκε μόνο τις συντάξεις. Πέτυχε να μην κοπούν, ο 13ος και 14ος μισθός. Πέτυχε να μην υπάρξει θέμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Πέτυχε να μην κοπούν τα πολυτεκνικά επιδόματα. Πέτυχε, για πρώτη φορά, να υπάρξουν μέτρα μη μισθολογικού κόστους, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Και φυσικά, διαπραγματεύτηκε σκληρά για τις συντάξεις. Και όχι μόνο τις επικουρικές… Γιατί, στη Ν.Δ. πιστεύουμε πως δεν υπάρχει πιο ανάλγητο μέτρο από το να κόβεις αυτά που δικαιούται αυτός που πλήρωσε μια ζωή. Και τέλος, διαπραγματεύτηκε σκληρά για τον κατώτατο μισθό. Αλλά έπεσε πάνω σε «τοίχο». Μας ζητούσαν τρόπους, αφενός να καλυφθεί το κόστος και αφετέρου, να τονωθεί η αγορά εργασίας ειδικά των νέων. Συμφωνούμε και εμείς πως πρέπει να βρεθούν τρόποι να μπουν περισσότεροι νέοι στην αγορά εργασίας, Διαφωνούμε με την μείωση των μισθών για όλους. Σε κάθε αντιπρότασή μας όμως, συναντούσαμε δυσπιστία. Και… έναν διαλυμένο παραγωγικό ιστό ο οποίος δεν μπορεί να εγγυηθεί άμεση ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης λοιπόν, δεχτήκαμε πράγματα και τους αναγκάσαμε να δεχτούν πολλά κι αυτοί. Και δέχτηκαν κι άλλα, που θα φανούν στο κείμενο της τελικής συμφωνίας…» 
 * «Αν ο Σαμαράς έλεγε όχι σε όλα, θα γελάγαμε για λίγο αλλά θα κλαίγαμε για πολύ!»
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις, γιατί ο Α. Σαμαράς δεν είπε «όχι» συνολικά στο σχέδιο, καθώς προβλέπει νέα βάρη για τον λαό, ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Αν ο Σαμαράς έλεγε όχι, θα γελάγαμε για λίγο αλλά θα κλαίγαμε για πολύ». Και εξηγώντας, τόνισε: «Για μερικές ώρες θα τραγουδούσαμε θούριους και θα λέγαμε ωραίες πατριωτικές κουβέντες, αλλά αν η χώρα οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία, ποιός θα σταματούσε τις ορδές των φοβισμένων πολιτών που θα έτρεχαν στις τράπεζες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και θα άδειαζαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε μια χώρα που δεν έχει ούτε καν επάρκεια σιτηρών, δηλαδή για να φάει ψωμί;»

«Όποιος με ευκολία λέει πως προτιμάει την χρεοκοπία, ή δεν καταλαβαίνει ή λαϊκίζει επικίνδυνα! Και είναι αυτοί, που μετά τους πανηγυρισμούς, θα ζητούσαν την κεφαλή του Σαμαρά επί πίνακι, όταν ο μισθός του μεροκαματιάρη δεν θα έφτανε ούτε για να αγοράσει το γάλα των παιδιών του και οι καταθέσεις του μικροκαταθέτη θα έκαναν φτερά» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, καταλήγοντας πως η ευθύνη του Σαμαρά είναι «να μαζέψει τα συντρίμμια και να ξαναστήσει τη χώρα. Όχι να διαλύσει και τα συντρίμμια…».
 * «Δεν εγκαταλείπουμε τις θέσεις μας αλλά και δεν θα επιτρέψουμε να μπει η Ελλάδα στον σκουπιδοτενεκέ της Ευρώπης»
Καταλήγοντας, ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε πως η Νέας Δημοκρατία, ως μεγάλη και υπεύθυνη παράταξη, δεν εγκαταλείπει τις θέσεις της αλλά και δεν θα επιτρέψει να μπει η Ελλάδα στον «σκουπιδοτενεκέ» της Ευρώπης: «Ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε όχι στο μνημόνιο. Οι πρώτοι που μιλήσαμε για λάθος συνταγή και για τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Οι πρώτοι που προβλέψαμε τα διαδοχικά αδιέξοδα. Και οι πρώτοι που καταθέσαμε εναλλακτικές προτάσεις. Συνεχίζουμε με βάση τα πιστεύω μας. Δεν εγκαταλείπουμε τις ιδέες μας και τους στόχους μας. Δεν παραιτούμαστε των επιδιώξεών μας. Είναι σαφές πως εμείς, στη Ν.Δ. δεν θέλουμε μια ανυπόληπτη και γονατισμένη Ελλάδα έναντι των δανειστών, αλλά δεν θέλουμε και μια περιθωριοποιημένη Ελλάδα. Και είμαι βέβαιος πως οι πολίτες, καταλαβαίνουν ότι από εδώ και πέρα, και πολύ περισσότερο από τη στιγμή που θα μας αναθέσουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, θέτουμε σε εφαρμογή το σχέδιο για επανεκκίνηση της οικονομίας και αναγέννηση της πατρίδας. Δεν είναι εύκολο. Το έργο θα είναι τιτάνιο και φυσικά, απαιτεί θυσίες. Ένα όμως υποσχόμαστε: Πως από εδώ και πέρα οι θυσίες δεν θα είναι άσκοπες. Μέρα με την μέρα θα κερδίζουμε το στοίχημα. Και όλοι θα το βλέπουν».