Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Συνάντηση ευρωπαίων νέων στο δημαρχείο

Νεολαίοι από τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη συμμετείχαν στις εργασίες της τρίτης συνάντησης του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΝSΑ-Υ (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Αρχών για τη Νεολαία), που φιλοξενήθηκε χθες στην αίθουσα το δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη


Οι 50 νέοι εκπροσωπούσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την Ισπανία (Βαλένθια, Μαδρίτη), την Ιταλία (Βενετία) και το Βέλγιο (Βρυξέλλες). Σκοπός της συνάντησης ήταν να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή κοινωνική συμμετοχή των νέων, να προαγάγει την αλληλεγγύη και την ανοχή και να ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή στην Ε.Ε., ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των νέων από διαφορετικές χώρες.
Κυρίαρχο θέμα ήταν ο θεσμός της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας», που θα συνεχιστεί το 2014 στη Θεσσαλονίκη. Στην επιτυχία της διεκδίκησης του θεσμού και στον ρόλο του εθελοντισμού αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών Μαρία Πασχαλίδου. «Η Θεσσαλονίκη έπεισε ότι μπορεί και θέλει. Αυτό που είπα και λέω στους νέους είναι: Αμφισβητήστε τα συνηθισμένα και επιλέξτε αυτό που νιώθετε πιο κοντά στα όνειρά σας, κάντε το τώρα που έχετε δυνάμεις, μην εγκλωβίζεστε σε στερεότυπα», τόνισε η κ. Πασχαλίδου.
Στη δυσκολία του εγχειρήματος αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Euroodyssea», πολιτικός επιστήμων, Νίκος Νυφούδης. «Στην αρχή κανείς δεν πίστευε ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κερδίσει τον τίτλο. Όλα σχεδόν ήταν αρνητικά. Κι όμως τα καταφέραμε!» είπε ο κ. Νυφούδης.
«Την επιστροφή της Θεσσαλονίκης στο προσκήνιο σηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, ένας θεσμός που άλλαξε τον χάρτη, έθεσε καινούρια στάνταρ και δημιούργησε ένα όραμα, το οποίο θα ξεπεράσει τα όρια της χώρας μας», ανέφερε στην εισήγησή του ο εκπρόσωπος του UNESCO Youth Club Θεσσαλονίκης Μπάμπης Παπαϊωάννου.
Οι εργασίες της τρίτης συνάντησης ολοκληρώνονται σήμερα το πρωί με επισκέψεις μελέτης των συνέδρων στο Παιδικό Χωριό SOS του Φιλύρου, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ.