Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Προφάσεις εν αμαρτίαις…

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε μια μεγάλη αλήθεια: «Για πρώτη φορά διαπραγματευόμαστε». Εδώ και μερικές εβδομάδες ο Ευάγγελος Βενιζέλος μονίμως επαναλάμβανε: «τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης». Προφανώς διασταυρούμενες οι δύο δηλώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, όταν υπογράψαμε το μνημόνιο… παραλείψαμε να διαπραγματευθούμε.

Όχι μόνο οι υπουργοί του κυρίου Παπανδρέου δεν βρήκαν το χρόνο να το διαβάσουν, αλλά το αποδέχθηκαν άνευ ουδεμίας διαπραγμάτευσης παρασύροντας και κάποιους άλλους- όπως για παράδειγμα τον κύριο Καρατζαφέρη που τώρα αρνείται να συμφωνήσει σε κάτι «που θα φέρει επανάσταση»- να το ψηφίσουν.
Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση Παπανδρέου και κατ’ εξοχήν ο προκάτοχος του κυρίου Βενιζέλου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχαν διαμορφώσει το ασφυκτικό πλαίσιο από το οποίο σήμερα ό,τι κι αν κάνουμε δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Και οι μόνοι εκ των πρωταγωνιστών που δεν ευθύνονται γι αυτό είναι, κατά κύριο λόγο, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Λουκάς Παπαδήμος και μέχρι σ’ ένα βαθμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όλα τα υπόλοιπα που λέγονται και γίνονται-όπως οι θεατρικού χαρακτήρα συγκλίσεις των κομματικών οργάνων- πρωτίστως από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα λιγότερο από προφάσεις εν αμαρτίες…