Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΓΟΝΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ…

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, με μία θαυμαστή κυβίστηση χθες, τα… «πήρε όλα πίσω» και απέσυρε, μπροστά στην ομόθυμη πίεση των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης τις καταστροφικές για τους δήμους ρυθμίσεις που είχε συμπεριλάβει σε σχέδιο νόμου, το οποίο υποτίθετο ότι θα διόρθωνε τον «Καλλικράτη»!

Είναι τραγικό για την Πατρίδα μας, στις δύσκολες αυτές ώρες της κρίσης, της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να υπάρχουν στην κυβέρνηση άνθρωποι που προωθούν νομοθετήματα χωρίς να γνωρίζουν τις επιπτώσεις τους και χωρίς προηγουμένως να τα έχουν προετοιμάσει σωστά με διαβούλευση και διάλογο, σχολιάσε ο Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Μενεμένης- Αμπελοκήπων και επικεφαλής της παράταξης ΑΔΑΚ, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών.
Η σειρά των απαράδεκτων ενεργειών άρχισε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, στο οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ (Γιαννίτσης, Γεννηματά, Κουκουλόπουλος) εμφανίστηκαν πολύ θετικοί απέναντι στα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης. Λίγες μέρες μετά όμως έδωσαν για διαβούλευση σχέδιο νόμου, το οποίο ενώ είχαν αποκρύψει από το συνέδριο, με την… εντολή να παραδοθούν οι παρατηρήσεις σε τρεις ημέρες!
Η αντίδραση των αυτοδιοικητικών ήταν άμεση. Η ΑΔΑΚ Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε και ουσιαστικά υποχρέωσε σε έκτακτη σύγκλιση το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που κατέληξε σε ένα σκληρό ψήφισμα εναντίον της στάσης του ΥΠΕΣ.
«Ήταν τραγική περιεχομένου η συνάντησή μας με τον κ. Γιαννίτση. Του ζήτησα να μας υποδείξει ποιος είναι νοσηρός εγκέφαλος που συνέταξε αυτό το νομοθέτημα και με ποια λογική. Αυτός αρκέστηκε να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη και να το αποσύρει. Είναι πράγματι τραγικό! Προχωρούν σε νομοθετήματα γραμμένα στο γόνατο, χωρίς να τα έχουν συζητήσει με κανέναν. Αυτό είναι απαράδεκτο για τις κρίσιμες συνθήκες στις οποίες ζει η χώρα μας και ο λαός μας» δήλωσε ο Λάζαρος Κυρίζογλου.
Η παράταξη της ΑΔΑΚ αντέδρασε σε όλη τη χώρα και ουσιαστικά έσυρε τους αυτοδιοικητικούς που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ στην αντίδραση και την οργανωμένη κίνηση εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και της γραφειοκρατίας του υπουργείου του.
Για την ιστορία, το αποσυρθέν σχέδιο νόμου περιελάμβανε διατάξεις για τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου Ταμείου για την ανάπτυξη, που ουσιαστικά θα ακύρωνε την έννοια της Αυτοδιοίκησης, νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες στο έργο των δήμων, μείωση των αντιδημάρχων σε κάθε δήμο αλλά το σημαντικότερο αφορούσε την ουσιαστική άρνηση των συντακτών του να προχωρήσουν σε μέτρα που θα διόρθωναν καταστάσεις που δημιούργησε ο «Καλλικράτης».