Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Κύμα χιονιά και στην Ιταλία

Τον πιο βαρύ χειμώνα των τελευταίων 26 ετών ζουν οι κάτοικοι της Ρώμης, όπου ο υδράργυρος δείχνει υπό το μηδέν. Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ολόκληρη τη χώρα από το δριμύ ψύχος και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστουν έως και την ερχόμενη Τρίτη.
Σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας το χιόνι φτάνει τα 20 εκατοστά και χιλιάδες οδηγοί υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, το ίδιο και πεζοί και επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οργανώσεις καταναλωτών κατηγορούν τον δήμαρχο Τζιάνι Αλεμάνο ότι υποτίμησε τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων και δεν έστειλε εγκαίρως στους δρόμους της Ρώμης συνεργεία καθαρισμού.
Ο δήμαρχος επιρρίπτει τις ευθύνες στις "λανθασμένες, επιφανειακές και ακατάλληλες" προβλέψεις της υπηρεσίας πολιτικης προστασίας και έδωσε εντολή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι δημοσιες υπηρεσίες, αύριο Δευτέρα.
Σε συναγερμό έχουν τεθεί πάνω από 70 διοικητικά διαμερίσματα της Γαλλίας.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Βρετανία, όπου και εκεί η επέλαση του χιονιά δημιουργεί προβλήματα στις μεταφορές. Στο Λονδίνο, η διοίκηση του αεροδρομίου Χίθροου ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το 30% των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, καθυστερησεις όμως υπάρχουν και στα άλλα δύο αεροδρομια της πρωτεύουσας, Γκάτγουικ και Στάνστεντ.
Σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο προς το Λονδίνο 100 οχήματα ακινητοποιήθηκαν εξαιτίας του χιονιού, ενώ το μέτωπο της κακοκαιρίας κινείται προς τα κεντρικά και ανατολικά της χώρας.
Σε λευκό κλοιό παραμενει και η Ανατολική Ευρώπη. Δραματική είναι η κατάσταση στην Ουκρανία όπου τα θύματα από το ψύχος την τελευταία εβδομάδα έχουν φτάσει τα 122, μεταξύ αυτών 78 άστεγοι. 1.600 κάτοικοι νοσηλεύονται για υποθερμία και τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Στο Κιεβο οι αρχές έχουν στήσει πρόχειρα καταλύματα για τους άστεγους.
Το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζεται και στα Βαλκάνια. Στη Σερβία, 7 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το ψύχος, 60.000 παραμένουν αποκλεισμένοι σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο γειτονικό Μαυροβούνιο, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, δρόμοι έκλεισαν, τα τρένα ακινητοποιήθηκαν, ενώ κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Ποντγκόριτσα.
Την κατάσταση χειροτερεύει η άρνηση της ρωσικής Γκαζπρομ να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, επικαλούμενη την ανάγκη να καλύψει την εσωτερική ζήτηση.