Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να λεηλατηθεί

Συνήθως οι φράσεις που γράφουν ιστορία είναι αυτές που… αδικούν την ιστορία. Γι αυτό και η ιστορία επιλέγει το μέλλον προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Μια από τις φράσεις που έγραψαν ιστορία ήταν η περίφημη: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο και δυνατό».

Αυτή τη φράση η ιστορία δεν τη «χώνεψε». Και αφού την άφησε, όπως κάνει συνήθως, να διαδραματίσει τον αφηγηματικό της ρόλο, πήρε την εκδίκησή της. Το ΠΑΣΟΚ είναι και δεν είναι εδώ, σίγουρα δεν είναι ενωμένο και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό.
Είναι αποδυναμωμένο και ανεπίσημα διασπασμένο. Κι αυτό δεν είναι καλό ούτε για τη Δημοκρατία, ούτε για το πολιτικό σύστημα και πάντως είναι ό,τι χειρότερο στη πορεία προς την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να λεηλατηθεί. Αντιθέτως πρέπει να βοηθηθεί προκειμένου να εξελιχθεί σ’ ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα. Κάτι αντίστοιχο με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ.
Η κεντροδεξιά, η φιλελεύθερη σύγχρονη κεντροδεξιά, χρειάζεται ένα δυνατό και αξιόπιστο αντίπαλο. Ένα κόμμα που θα εγγυάται την ομαλότητα και θα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα ώστε να προστατευθεί η αστική δημοκρατία από τις δυνάμεις των άκρων και του λαϊκισμού.