Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

“Εμπιστευτείτε με”

Σε μια εικόνα από το μέλλον, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε βγει εκτός εαυτού στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επιπλήττοντας φραστικά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Αντώνης Σαμαράς κρατούσε με μοναδική μαεστρία τα «γκέμια» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, σε αντίθεση με τον μελλοντικό αντίπαλό του, από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αν επιβεβαιωθούν οι σχετικές εκτιμήσεις.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αν και ήταν ο μόνος που είχε εγκαίρως προβλέψει τα δεινά που θα έφερνε στην Ελλάδα το Μνημόνιο, και το αδιέξοδο της πολιτικής που εγκαθίδρυε για τη χώρα μας, ήταν και εκείνος που ανταποκρίθηκε πλήρως στην κρίσιμη εθνική συγκυρία.
Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ήταν εκείνος που προσπάθησε να κερδίσει πόντους για την Ελλάδα, έχοντας ως μειονέκτημα και το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα η διαπραγμάτευση ήταν… απαγορευμένη έννοια για την ελληνική κυβέρνηση.
Ενώ σήμερα, τόσο με την ομιλία του, όσο και με την καταληκτική δευτερολογία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, έδειξε το στίγμα των προθέσεών του. Και έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στο εξωτερικό, για το ποιος μπορεί πραγματικά να εκπροσωπήσει επαξίως τη χώρα. Και να διαπραγματευτεί τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικές οι καταληκτικές αποστροφές της δευτερολογίας του: «Σας κάλεσα σήμερα να δείτε την ευθύνη σας απέναντι στην πατρίδα, όχι απέναντι στο κόμμα… Τίποτα δεν είναι εύκολο. Είμαστε στην εποχή που διαλέγουμε ανάμεσα στα δύσκολα και στα πιο δύσκολα… Θα κάνετε λάθος αν περάσετε στον κόσμο ότι υπάρχουν εύκολα… Το θέμα των εκλογών είναι για μένα πρωταρχικό, χρειάζεται να υπάρξει η εκτόνωση του κόσμου, που νιώθει δεμένος σε ένα σύστημα που δεν του πάει… Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσες μέρες απέχει το ΄΄ωσαννά΄΄ από τη Σταύρωση». Για να καταλήξει: «Εμπιστευτείτε με»…