Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

15.000 απολύσεις στο Δημόσιο εντός του 2012 μετά από αξιολογηση

Την απόλυση 15.000 υπαλλήλων απο τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα εντός του 2012 ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας
Παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι "δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο" και ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ατζέντα αυτής της κυβέρνησης", εν τούτοις χθες με μια λιτή δήλωση προανήγγειλε τη μείωση με βάση τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού εντός του 2012 κατά 15.000, κατ' απαίτηση, όπως ισχυρίστηκε, της τρόικας. Στο στόχαστρο τίθενται φυσικά οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου και ειδικά εκείνοι εξ αυτών με χαμηλά τυπικά προσόντα (ΔΕ-ΥΕ).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μείωση του προσωπικού θα υλοποιηθεί "σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους και υπηρεσιακών μονάδων". Σύμφωνα, μάλιστα, με τη δήλωση του Δ. Ρέππα, η πρόταση για τις απολύσεις "τέθηκε για πρώτη φορά από την 'τρόικα', στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012" στο υπουργείο Οικονομικών.
Η δήλωση αυτή του Δ. Ρέππα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για την αληθοφάνειά της, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ισχυρισμούς κύκλων του υπουργείου ότι δεν αναφέρθηκε καν το ζήτημα των 15.000 απολύσεων "κατά τη συζήτηση - διαπραγμάτευση των εκπροσώπων του μηχανισμού στήριξης την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης".
Με βάση τους ίδιους κύκλους, το θέμα της μείωσης του προσωπικού θα αφορά όλα τα υπουργεία, τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ., με την επεξήγηση όμως ότι κάθε υπουργείο πρέπει αξιοποιώντας την Επιτροπή Αναδιάρθρωσης - που έχει συσταθεί σε καθένα απ' αυτά με βάση το άρ. 35 του 4024/2011- να εντοπίσει φορείς και υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.
Η διαδικασία για τη μείωση θα είναι αυτή της αξιολόγησης δομών και ανθρώπινου δυναμικού, που εντάσσεται στο πλαίσιο του γνωστού επιχειρησιακού σχεδίου για τη μείωση κατά 30% τουλάχιστον των υπηρεσιακών μονάδων. Σε εξέλιξη, άλλωστε, βρίσκεται η εκπόνηση νέων οργανισμών με βάση αυτόν τον κανόνα σε 7 υπουργεία και ακολουθούν και τα υπόλοιπα.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης "η μείωση προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024. Σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012".
Ο κ. Ρέππας επισήμανε ακόμη ότι "η σύμφωνη θέση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση οριοθετεί και το πλαίσιο των κινήσεων για κάθε υπουργείο. Η δέσμευση που έχει αναληφθεί για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι 15.000 του 2012) θα επιτευχθεί απολύτως σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος".
Μορφονιός Ν. "Αυγή"