Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η Διαμαντοπούλου σε πολιτικό αδιέξοδο

Καθώς η διαδικασία για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε, και βαίνει προς κορύφωση, η Άννα Διαμαντοπούλου είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη στα οποία στρέφονται οι προβολείς του ενδιαφέροντος. Για το τι θα κάνει, αν θα είναι η ίδια υποψήφια, ποιον θα υποστηρίξει.

Η Υπουργός Παιδείας ωστόσο, φαίνεται να διέρχεται στρατηγικό αδιέξοδο, με ό, τι συνεπάγεται αυτό για τις φιλοδοξίες της, αλλά και την παρεμβατική δυνατότητά της στην κούρσα διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου.
Η «κίνηση των τριών», στην οποία η ίδια πρωτοστάτησε, αλλά πολύ γρήγορα παρέδωσε τα ηνία στον Ανδρέα Λοβέρδο, φαίνεται να οδηγείται σε διάσπαση. Ο Υπουργός Υγείας βρίσκεται σε άτυπη συμφωνία συμπόρευσης με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης αυτονομείται όλο και περισσότερο. Επαναφέροντας στο προσκήνιο τα παλαιότερα σενάρια που τον ήθελαν «εκλεκτό» των «προεδρικών» για να διεκδικήσει την ηγεσία, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Η «σύμπραξη» Λοβέρδου-Χρυσοχοϊδη ακυρώνει τον βασικό πυρήνα του πολιτικού πλεονεκτήματος της άλλοτε Επιτρόπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Δεν είναι πλέον εκείνη που διεκδικεί να εκφράσει περισσότερο πειστικά το «εκσυγχρονιστικό» ρεύμα, δηλαδή στελέχη που αναδείχτηκαν στο ΠΑΣΟΚ επί ηγεσίας Κώστα Σημίτη, καθώς τον ρόλο αυτό τον διαδραματίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Απ’ την άλλη, οι σχέσεις της με το παπανδρεϊκό στρατόπεδο έχουν διαρραγεί, καθώς συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου δεν ξεχνούν τη στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα τη δημόσια αντίδρασή της στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η μάχη για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, και ο τότε πρωθυπουργός δεχόταν επιθέσεις τόσο από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τα ΜΜΕ.