Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ο ρόλος του Φλωρίδη στη διαδοχή

Όταν το καλοκαίρι, την ώρα του μεγάλου συμβιβασμού ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που οδήγησε τον δεύτερο σε ρόλο αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και ουσιαστικά «αναπληρωτή πρωθυπουργού», ο Γιώργος Φλωρίδης αποφάσιζε να κόψει τον ομφάλιο λώρο που τον συνέδεε με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, γνώριζε ότι θα συνέχιζε και στο μέλλον να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις.

Με προσωπικό πολιτικό ακροατήριο, που υπερβαίνει τα ιδεολογικά όρια του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης διστάζει να κάνει το επόμενο βήμα, και να προχωρήσει στην ίδρυση αυτόνομου πολιτικού φορέα. Αναμένει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το ποιος θα είναι εκείνος που θα διαδεχθεί τον Γιώργο Παπανδρέου, και ποια ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία θα επιλέξει για το μέλλον του το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Φλωρίδης έχει ρόλο στη διαδοχή. Αν κάποιος από τους εμφανιζόμενους ως διεκδικητές της ηγεσίας του Γιώργου Παπανδρέου, καταφέρει να παρουσιάσει τον Γιώργο Φλωρίδη στο πλευρό του, θα δείξει ότι εκείνος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δελφίνους, έχει τη δυνατότητα να ενώσει το «όλον ΠΑΣΟΚ». Επομένως, και να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Απ’ την άλλη, αν οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οδηγήσουν σε μια επιλογή «από το χθες», που δεν θα δίνει προοπτική νίκης, είναι βέβαιο ότι ο Γιώργος Φλωρίδης θα παραμείνει εκτός του Κινήματος. Θα προχωρήσει στην ίδρυση του δικού του κόμματος, και θα αποτελέσει φορέα υποδοχής στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που δεν θα εκφράζονται από τη νέα ηγεσία και την προοπτική της.